Nyelvi kérdés
béel
2017. szeptember 26. kedd, 08:42
De konkrét egyeztetés még nem volt a témában.

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában, (...) és azt hiszem, hogy a közigazgatási bíróság elhalasztja holnapról, hogy jelentést adjon ki ez ügyben. Mi, a kezdeményezők szempontjából, egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel. Meg kell mondanom, hogyha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor

a mostani, mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöb alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki,

tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2.000 településről. (...) Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben Liviu Dragnea PSD-elnök megjegyzése kapcsán, miszerint az RMDSZ által a közigazgatási törvényhez benyújtott módosító javaslatban megjelölt 10 százalékot nem fogadja el, de a 15 százalékról lehet szó, amennyiben a román polgárok megértik és elfogadják a módosításokat.

Hozzátette: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene.

Kelemen azt is elmondta, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő elejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kétszer beszélt egymással telefonon.

„A két miniszterelnök kétszer beszélt egymással, nem egyszer.

Rendkívül fontos, hogy létezzen kommunikáció Románia és Magyarország között,

hisz két szomszédos országról van szó, amelyeknek minél több területen együtt kellene működniük. Örülök, hogy szerény eszközeimmel sikerült lehetővé tennem, hogy létrejöhessenek ezek a megbeszélések. Nem természetes, hogy egy iskolát teljesen elfogadhatatlan indoklással ellehetetlenítsenek, és az ottani közösség ne élhessen az alkotmány és a tanügyi törvény által szavatolt jogaival” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország ismét támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott beszélgetése után vasárnap este azt ígérte, hogy megoldják a marosvásárhelyi teológiai gimnázium helyzetét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23232
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?
A csendőrökök által megvert osztrák újságíró miatt Románia 2019-es EU-elnökségét is megkérdőjelezik.
De ehhez arra van szükség, hogy a két ország belügyminisztériuma jóváhagyja Bihar és Hajdú-Bihar megye önkormányzati vezetőinek beadványát.
Ultramodern lesz a kolozsvári közszállítás. Már csak utak kellenek.
A kánikulát gyenge nyári záporok enyhítik majd.
A politikában a konfliktus „alaptevékenység”. Ami ma a román politikában zajlik, az nem konfliktus. Folyamatos botrány. Andrei Pleșu írása.
Az egyik szociáldemokrata vezér szerint a polgármesterek és a szavazók követelik az újabb PSD-marsot.
Egy erkölcs nélküli állam jobba tenné, ha szépen kiiratkozna minden klubból és lemászna a térképről.
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.