Nyelvi kérdés
béel
2017. szeptember 26. kedd, 08:42
De konkrét egyeztetés még nem volt a témában.

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában, (...) és azt hiszem, hogy a közigazgatási bíróság elhalasztja holnapról, hogy jelentést adjon ki ez ügyben. Mi, a kezdeményezők szempontjából, egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel. Meg kell mondanom, hogyha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor

a mostani, mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöb alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki,

tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2.000 településről. (...) Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben Liviu Dragnea PSD-elnök megjegyzése kapcsán, miszerint az RMDSZ által a közigazgatási törvényhez benyújtott módosító javaslatban megjelölt 10 százalékot nem fogadja el, de a 15 százalékról lehet szó, amennyiben a román polgárok megértik és elfogadják a módosításokat.

Hozzátette: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene.

Kelemen azt is elmondta, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő elejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kétszer beszélt egymással telefonon.

„A két miniszterelnök kétszer beszélt egymással, nem egyszer.

Rendkívül fontos, hogy létezzen kommunikáció Románia és Magyarország között,

hisz két szomszédos országról van szó, amelyeknek minél több területen együtt kellene működniük. Örülök, hogy szerény eszközeimmel sikerült lehetővé tennem, hogy létrejöhessenek ezek a megbeszélések. Nem természetes, hogy egy iskolát teljesen elfogadhatatlan indoklással ellehetetlenítsenek, és az ottani közösség ne élhessen az alkotmány és a tanügyi törvény által szavatolt jogaival” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország ismét támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott beszélgetése után vasárnap este azt ígérte, hogy megoldják a marosvásárhelyi teológiai gimnázium helyzetét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23232
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.