Nyelvi kérdés
béel
2017. szeptember 26. kedd, 08:42
De konkrét egyeztetés még nem volt a témában.

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában, (...) és azt hiszem, hogy a közigazgatási bíróság elhalasztja holnapról, hogy jelentést adjon ki ez ügyben. Mi, a kezdeményezők szempontjából, egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel. Meg kell mondanom, hogyha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor

a mostani, mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöb alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki,

tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2.000 településről. (...) Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben Liviu Dragnea PSD-elnök megjegyzése kapcsán, miszerint az RMDSZ által a közigazgatási törvényhez benyújtott módosító javaslatban megjelölt 10 százalékot nem fogadja el, de a 15 százalékról lehet szó, amennyiben a román polgárok megértik és elfogadják a módosításokat.

Hozzátette: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene.

Kelemen azt is elmondta, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő elejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kétszer beszélt egymással telefonon.

„A két miniszterelnök kétszer beszélt egymással, nem egyszer.

Rendkívül fontos, hogy létezzen kommunikáció Románia és Magyarország között,

hisz két szomszédos országról van szó, amelyeknek minél több területen együtt kellene működniük. Örülök, hogy szerény eszközeimmel sikerült lehetővé tennem, hogy létrejöhessenek ezek a megbeszélések. Nem természetes, hogy egy iskolát teljesen elfogadhatatlan indoklással ellehetetlenítsenek, és az ottani közösség ne élhessen az alkotmány és a tanügyi törvény által szavatolt jogaival” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország ismét támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott beszélgetése után vasárnap este azt ígérte, hogy megoldják a marosvásárhelyi teológiai gimnázium helyzetét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23232
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.
A nagybányai polgármester keresetlen szavakkal hajtotta el a vérbe a bukaresti vízfejet. Igaz, elsősorban gazdasági okokat sorolt fel az autonómia mellett, de már ez is nagy dolog.
A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
A román nemzeti diskurzusban természetesen egyesülést illik mondani. Sőt, ha nem ezt mondja valaki, hazaáruló! De a tények makacs dolgok. Még a történelmiek is.
Vagyis, melyik lesz az a román párt, amely nyíltan felvállalja a burkolt Európa-ellenességet, és egyben csatlakozik a fujj, csúnya Visegrádi Csoporthoz?
Az egykori józsefkülvárosi művészmozit és nyári kertet veheti birtokba a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.
Egy törvénytiszteletre kötelező törvényre van szüksége a hazának, a vadiúj nackópárt szerint. Aki pedig megszegi, mehet is a dutyiba.
Csütörtöktől egy hónapig (szinte) minden a foci körül forog.
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.