Vagy kormányrendelet, vagy törvény útján oldják meg a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét

Liviu Dragnea beszélt az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés kulisszatitkairól.
Hirdetés

Vagy kormányrendelet, vagy törvény útján rendezik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium sorsát, erre vonatkozó ígéretet tett Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a telefonos egyeztetés során.

A beszélgetésről Dragnea számolt be vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a gimnázium helyzetének rendezéséért cserében megígérte, hogy Magyarország immár támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Dragnea elmondta, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke segített neki abban, hogy kapcsolatba lépjen a magyar kormányfővel.

Elmondta, felhívta Kelemen Hunort, és tőle kérte el Orbán Viktor elérhetőségét. Kelemen visszahívta, és közölte, mikor beszélhetnek.

„Aztán beszéltünk. A párbeszédre rendkívül nyitott beszélgetőtárs, szerintem intelligens, nagyon pragmatikus és nagyon jó humorérzékkel rendelkező politikus. És a következőkben állapodtunk meg: ahelyett, hogy országaink évek óta vitáznak, ahelyett, hogy együttműködnénk gazdaságilag, ahelyett, hogy együtt erősebbek legyünk, mivel nagyon sok közös érdekünk lehet, a gazdaság, a stratégia és a munkaügy terén ez EU-ban, szerintem jobb lenne, ha megoldásokat találnánk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel. És azt mondtam neki: megoldjuk ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a következő tanévtől kezdve létrejöjjön az a gimnázium. Ezért vagy kormányrendeletet fogadunk el, vagy egy törvényt a parlamentben, minden törvényes lépést megteszünk annak érdekében, hogy az a gimnázium létrejöjjön” – közölte Dragnea.

Hirdetés

Elmondta, Orbán Viktor cserében megígérte, hogy utasítja a külügyminisztert, hogy közölje: Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát.

„Abban is megállapodunk, hogy további találkozókat tartsunk, és megkeressük a legjobb módozatokat arra, hogy a két ország között a legjobb legyen az együttműködés” – tette hozzá a PSD elnöke.

Emlékeztetett: két épületről van szó, amelyek közül az egyikben az Unirea Főgimnázium működik. A két épületet a római katolikus egyház visszakapta, és nem kérte fel távozásra a román iskolát, ugyanakkor azt mondta: gond nélkül itt maradhattok, de azt szeretnénk, hogy a másik épületben hozzanak létre egy katolikus iskolát. „A román állam pedig igent mondott!” – jegyezte meg Dragnea.

Hirdetés