Iskola a léthatáron
béel
2017. szeptember 25. hétfő, 10:07
Liviu Dragnea beszélt az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés kulisszatitkairól.

Vagy kormányrendelet, vagy törvény útján rendezik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium sorsát, erre vonatkozó ígéretet tett Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a telefonos egyeztetés során.

A beszélgetésről Dragnea számolt be vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a gimnázium helyzetének rendezéséért cserében megígérte, hogy Magyarország immár támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Dragnea elmondta, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke segített neki abban, hogy kapcsolatba lépjen a magyar kormányfővel.

Elmondta, felhívta Kelemen Hunort, és tőle kérte el Orbán Viktor elérhetőségét. Kelemen visszahívta, és közölte, mikor beszélhetnek.

„Aztán beszéltünk. A párbeszédre rendkívül nyitott beszélgetőtárs, szerintem intelligens, nagyon pragmatikus és nagyon jó humorérzékkel rendelkező politikus. És a következőkben állapodtunk meg: ahelyett, hogy országaink évek óta vitáznak, ahelyett, hogy együttműködnénk gazdaságilag, ahelyett, hogy együtt erősebbek legyünk, mivel nagyon sok közös érdekünk lehet, a gazdaság, a stratégia és a munkaügy terén ez EU-ban, szerintem jobb lenne, ha megoldásokat találnánk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel. És azt mondtam neki: megoldjuk ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a következő tanévtől kezdve létrejöjjön az a gimnázium. Ezért vagy kormányrendeletet fogadunk el, vagy egy törvényt a parlamentben, minden törvényes lépést megteszünk annak érdekében, hogy az a gimnázium létrejöjjön” - közölte Dragnea.

Elmondta, Orbán Viktor cserében megígérte, hogy utasítja a külügyminisztert, hogy közölje: Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát.

„Abban is megállapodunk, hogy további találkozókat tartsunk, és megkeressük a legjobb módozatokat arra, hogy a két ország között a legjobb legyen az együttműködés” - tette hozzá a PSD elnöke.

Emlékeztetett: két épületről van szó, amelyek közül az egyikben az Unirea Főgimnázium működik. A két épületet a római katolikus egyház visszakapta, és nem kérte fel távozásra a román iskolát, ugyanakkor azt mondta: gond nélkül itt maradhattok, de azt szeretnénk, hogy a másik épületben hozzanak létre egy katolikus iskolát. „A román állam pedig igent mondott!” - jegyezte meg Dragnea.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23213
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.