Iskola a léthatáron
béel
2017. szeptember 25. hétfő, 10:07
Liviu Dragnea beszélt az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés kulisszatitkairól.

Vagy kormányrendelet, vagy törvény útján rendezik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium sorsát, erre vonatkozó ígéretet tett Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a telefonos egyeztetés során.

A beszélgetésről Dragnea számolt be vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a gimnázium helyzetének rendezéséért cserében megígérte, hogy Magyarország immár támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Dragnea elmondta, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke segített neki abban, hogy kapcsolatba lépjen a magyar kormányfővel.

Elmondta, felhívta Kelemen Hunort, és tőle kérte el Orbán Viktor elérhetőségét. Kelemen visszahívta, és közölte, mikor beszélhetnek.

„Aztán beszéltünk. A párbeszédre rendkívül nyitott beszélgetőtárs, szerintem intelligens, nagyon pragmatikus és nagyon jó humorérzékkel rendelkező politikus. És a következőkben állapodtunk meg: ahelyett, hogy országaink évek óta vitáznak, ahelyett, hogy együttműködnénk gazdaságilag, ahelyett, hogy együtt erősebbek legyünk, mivel nagyon sok közös érdekünk lehet, a gazdaság, a stratégia és a munkaügy terén ez EU-ban, szerintem jobb lenne, ha megoldásokat találnánk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel. És azt mondtam neki: megoldjuk ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a következő tanévtől kezdve létrejöjjön az a gimnázium. Ezért vagy kormányrendeletet fogadunk el, vagy egy törvényt a parlamentben, minden törvényes lépést megteszünk annak érdekében, hogy az a gimnázium létrejöjjön” - közölte Dragnea.

Elmondta, Orbán Viktor cserében megígérte, hogy utasítja a külügyminisztert, hogy közölje: Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát.

„Abban is megállapodunk, hogy további találkozókat tartsunk, és megkeressük a legjobb módozatokat arra, hogy a két ország között a legjobb legyen az együttműködés” - tette hozzá a PSD elnöke.

Emlékeztetett: két épületről van szó, amelyek közül az egyikben az Unirea Főgimnázium működik. A két épületet a római katolikus egyház visszakapta, és nem kérte fel távozásra a román iskolát, ugyanakkor azt mondta: gond nélkül itt maradhattok, de azt szeretnénk, hogy a másik épületben hozzanak létre egy katolikus iskolát. „A román állam pedig igent mondott!” - jegyezte meg Dragnea.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23213
A kormány hadat üzen minden nem diszpécser-alapú fuvarozónak, mint például az Uber, a Taxify vagy a Clever.
Gyimesbükkön a magyar kormány támogatásával újulhatott meg a templom melletti közösségi ház.
A paloták harca fokozatosan elfajul. Iohannis és Dragnea csapatai kivonultak a harctérre. Zajlik a nyílt háború.
Negyedszer lett bajnok a Kolozsvári CFR, Gigi Becali szabadlábra helyezése óta képtelen nyerni.
A Szűz Mária áldásáért, ősi hitükben való megerősítésért énekelt a hatalmas zarándoksereg.
A Kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium végzősei valóban királyi keringőt lejtettek az iskola udvarán a szombati napon.
Ez a politikai osztály a börtöntől való félelemmel szemben feláldozza a hazaszeretet. Amely hazaszeretet nem egyenlő a nacionalista hörgéssel és idegengyűlölettel.
Az egyetemes magyar ünnepet az eső sem tudta megakadályozni.
Szilágyi Zsófia Egy nap című nagyjátékfilmje FIPRESCI-díjat kapott.
Megint azok a fránya autópályák. Hiába dübörög messzehangzón a gazdaság a Kárpátok bércei alatt, ha a döntéshozók képtelenek dönteni.
A kolozsvári városnapokon úgy nőnek ki a szobrok a kövezetből, mint eső után a gomba. Eső van, tehát érthető a dolog. Na de nézzük végig őket.
30-40-ezerre becsülik azoknak a moldvai római katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar nyelv valamely nyelvjárását.
Volt szekus tisztek rágalmazták meg azzal, hogy a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt.
Magyarán: tényleg bekopog a mioritikus haza a Visegrádi Csoport ajtaján? Ahol Magyarország is ott van?