Iskola a léthatáron
béel
2017. szeptember 25. hétfő, 10:07
Liviu Dragnea beszélt az Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetés kulisszatitkairól.

Vagy kormányrendelet, vagy törvény útján rendezik a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium sorsát, erre vonatkozó ígéretet tett Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a telefonos egyeztetés során.

A beszélgetésről Dragnea számolt be vasárnap este az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozva.

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor a gimnázium helyzetének rendezéséért cserében megígérte, hogy Magyarország immár támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

Dragnea elmondta, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke segített neki abban, hogy kapcsolatba lépjen a magyar kormányfővel.

Elmondta, felhívta Kelemen Hunort, és tőle kérte el Orbán Viktor elérhetőségét. Kelemen visszahívta, és közölte, mikor beszélhetnek.

„Aztán beszéltünk. A párbeszédre rendkívül nyitott beszélgetőtárs, szerintem intelligens, nagyon pragmatikus és nagyon jó humorérzékkel rendelkező politikus. És a következőkben állapodtunk meg: ahelyett, hogy országaink évek óta vitáznak, ahelyett, hogy együttműködnénk gazdaságilag, ahelyett, hogy együtt erősebbek legyünk, mivel nagyon sok közös érdekünk lehet, a gazdaság, a stratégia és a munkaügy terén ez EU-ban, szerintem jobb lenne, ha megoldásokat találnánk arra, ami a jelenben és a jövőben érdekel. És azt mondtam neki: megoldjuk ezt a problémát, mégpedig úgy, hogy a következő tanévtől kezdve létrejöjjön az a gimnázium. Ezért vagy kormányrendeletet fogadunk el, vagy egy törvényt a parlamentben, minden törvényes lépést megteszünk annak érdekében, hogy az a gimnázium létrejöjjön” - közölte Dragnea.

Elmondta, Orbán Viktor cserében megígérte, hogy utasítja a külügyminisztert, hogy közölje: Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát.

„Abban is megállapodunk, hogy további találkozókat tartsunk, és megkeressük a legjobb módozatokat arra, hogy a két ország között a legjobb legyen az együttműködés” - tette hozzá a PSD elnöke.

Emlékeztetett: két épületről van szó, amelyek közül az egyikben az Unirea Főgimnázium működik. A két épületet a római katolikus egyház visszakapta, és nem kérte fel távozásra a román iskolát, ugyanakkor azt mondta: gond nélkül itt maradhattok, de azt szeretnénk, hogy a másik épületben hozzanak létre egy katolikus iskolát. „A román állam pedig igent mondott!” - jegyezte meg Dragnea.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23213
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.
És azóta is magasról tesz rá. Sőt, remek politikai és választási tőkét farag a magyarok elleni uszításból. Hans Hedrich írása.
De nem dorbézolni, hanem megtekinteni a több évig tartó, nagyszabású restaurációs munkálatokat, amelyeken többek között a püspök kalauzolt végig. Rekordméretű hordót azért láttunk.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.
Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.