A PSD arra kéri szépen a meggyanúsított minisztereit, nehogy véletlenül lemondjanak

Nem is akartak.
Hirdetés
A Szociáldemokrata Párt (PSD) állandó országos tanácsa hétfőn úgy döntött, hogy a formáció támogatja Sevil Shhaideh kormányfőhelyettest és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli minisztert – közölte Ioan Munteanu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője. Munteanu kifejtette: a kabinet két szóban forgó tagja betartotta a törvényt, ártatlannak vallja magát, így a testület tagjai 

hivatalban maradásuk mellett döntöttek. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés gyanúja miatt pénteken indított bűnvádi kivizsgálást Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes ellen, aki a DNA által feltételezett tettek elkövetésekor a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára volt. A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ága egy részének tulajdonjogát a Teleorman megyei tanácsnak, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket. 
 
A DNA szerint alapos a gyanúja annak, hogy Rovana Plumb, aki a tettek elkövetésének idején a környezetvédelmi tárcát vezette, tudatosan segítette Sevil Shhaideh gyanúsítottat azáltal, hogy 2013. november 5-én és 6-án, mindössze 17 óra alatt kezdeményezte, majd elfogadtatta a 2013/858-as kormányhatározatot, megszegve ezzel a jogszabályok kidolgozásának, véleményeztetésének és ismertetésének kormányszintű szabályrendszerét. Az említett kormányhatározat révén próbálták megteremteni a törvényesség látszatát a Belina-sziget és a Pavel-ág egy részének a Teleorman megyei tanács hatáskörébe utalásakor.
 
Shhaideh nem is akar lemondani
Sevil Shhaideh kormányfőhelyettes a PSD országos tanácsának ülése után kizárta, hogy lemondjon a Belina-ügy miatt indított bűnvádi kivizsgálás miatt. Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e lemondását, Sevil Shhaideh azt válaszolta: „Semmi esetre sem.” 
„Több információval nem szolgálhatok. Tudják nagyon jól, hogy folyamatban van a kivizsgálás – mondta a kormányfőhelyettes. 
 

Kövesi: nem most kezdtük. De nem is 2014-ben

A Belina-ügyben 2017 májusában kezdték a kivizsgálást, nem 2014-ben, ahogy azt állították egyesek, nyilatkozta Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője.
 
„Nem 2014-es ügy, hanem 2017 májusában indítottuk a kivizsgálást. Szeptemberben vagyunk, tehát négy-öt hónap leforgása alatt megtettük az első ellenőrzéseket. (…) Mi nem kezdhetünk kivizsgálásba sajtóhírek alapján, amikor arra utaló jelek bukkannak fel, hogy bűncselekmény történt. A tény, hogy megjelenik a sajtóban, hogy kiadtak egy kormányhatározatot, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott biztos bűncselekmény történt. Amint megjelentek az első információk, hogy a DNA jogköréhez tartozó tetteket követtek el a kormányhatározattal kapcsolatban, akkor hivatalból eljárást indítottunk, és ez 2017 májusában történt. Tehát szó sincs arról, hogy 2014 óta tudunk erről, és azóta vár az ügy” – nyilatkozta Kövesi az Europa FM rádiónak.
 
„Mi a törvény által meghatározott hatáskörünknek megfelelően jártunk el, mit kell tennie a DNA-nak? Kivizsgálja a magas szintű korrupciót. Mi kivizsgáltuk ezt a korrupciós tettet, gyanút fogalmaztunk meg, ez egy köztes szakasz, most ellenőrizzük a gyanút. Mi egy szűrő vagyunk, akik ellenőriznek, mielőtt bíróság elé kerül az ügy, hogy vannak-e vagy nincsenek bizonyítékok. Ha van bizonyíték, bíróság elé küldjük az ügyet, ha nincs, lezárjuk az ügyet. Ezért fizetik az ügyészeket, hogy nyomozzanak. Mi elvégeztük a munkánkat, egy feltételezett korrupciós ügyben nyomoztunk” – mondta Kövesi.
 
A DNA főügyésze tagadta, hogy válogatnának a kivizsgálandó ügyek közül, hiszen a törvény szabályozza, hogy kit hallgathatnak le, vagy ki ellen indulhat kivizsgálás.
 

Támadások a DNA ellen?

Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze azt nyilatkozta hétfőn, hogy Az intézmény elleni támadásnak újabb módszerei jelentek meg: a DNA ügyészei nevében írt emailek és az Igazságszolgáltatási Felügyelet ellen tett hamis feljelentések – nyilatkozta szintén hétfőn Kövesi, de leszögezte: a másfél éve felerősödött támadások ellenére az általa vezetett intézmény az eddigiekhez hasonlóan folytatja a munkát. 
 
„Módosítanák a törvényt, újraszerveznék a DNA-t, elvennének a hatáskörünkből – azt mondhatjuk, hogy támadássorozat indult ellenünk. (…) Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, folytatjuk a munkánkat. Nem csinálunk sem többet, sem kevesebbet, mint a korábbi években. (…) A támadások miatt feszültebb a légkör, de nem adjuk fel. Amíg korrupció lesz Romániában, mi nem hagyjuk abba a munkát” – tette hozzá Kövesi. 
 

 

Hirdetés