Tagadja az igazgató, hogy etnikai konfliktus lett volna a besztercei gimnáziumban

De azért fegyelmi vizsgálat indult a bántalmazott magyar diáklány ügyében.
Hirdetés

Fegyelmi vizsgálat indult a besztercei Anderi Mureșanu Főgimnáziumban annak nyomán, hogy egy ötödikes magyar lányt román iskolatársai azért bántalmaztak, mert magyarul beszélt.

Iuliana Vlad, a gimnázium igazgatónője vasárnap az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, az iskola fegyelmi bizottsága a jövő hét elején napirendre tűzi az ügyet, de tagadta, hogy etnikai konfliktusról lenne szó.

„Álkonfliktusról van szó. Gyerekek közötti veszekedés volt. Amúgy sem tűrünk el semmilyen természetű erőszakoskodást a gyerekek között. Nálunk nem voltak és nem is lesznek etnikai konfliktusok. Az iskolánk mottója Egység a sokszínűségben. Mindig jó volt a viszonyunk a magyar tagozattal, mindig harmónia volt, a gyerekek együtt játszottak. Az iskolában természetesne vizsgálat indult. Én hiányoztam, remélem, holnap beérek, és már össze is állt az első fegyelmi bizottság, ez a normális ügymenet. Az ilyen helyzetekben, amelyek bármikor kialakulhatnak az azonos nemzetiségű gyerekek között is, nem tűrjük az erőszakot, és nem is annak szellemében neveljük a gyerekeket” – nyilatkozta az igazgatónő.

Hétfőn a konfliktusban érintett diákok szüleikkel együtt mennek majd be az iskolába, hogy magyarázatot adjanak a történtekre, és ennek fényében döntenek majd a további intézkedésekről.

Hirdetés

Szintén a hétfői nap folyamán a megyei tanfelügyelőség képviselője is ellátogat az iskolába az ügy miatt.

Mint azt megírtuk, az ügyet szombaton az RMDSZ dobta be a köztudatba. Az RMDSZ országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete közös állásfoglalásban tudatta, hogy csütörtökön egy ötödikes kislányra rátámadt két román tagozatos fiú a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban. A két hatodikos fiú a szembesítésen később bevallotta: azért illették csúnya szavakkal, majd bántalmazták a kislányt, mivel zavarta őket, hogy a lány magyarul beszélt a barátnőivel.

Hirdetés