Kiderült, mivel gyanúsítják Sevil Shhaideht

Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
Hirdetés
Hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi kivizsgálást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes ellen, aki a DNA által feltételezett tettek elkövetésekor a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára volt.
 
A vádhatóság szerint törvénytelen módon utalták át a Dunán lévő Belina-sziget és a folyam Pavel-ágának egy részét a Teleorman megyei tanács fennhatósága alá, amely utólag egy kereskedelmi társaságnak adta bérbe a kérdéses területeket.
 
Ugyanebben az ügyben kivizsgálás indult hivatali visszaélés vádjával Mariana Sanda Gheorghiu és hivatali visszaélésben való bűnrészesség vádjával Rodica Gușă és Alexandrina Anduța Diaconu – az alexandriai kataszteri hivatal munkatársai – ellen.
 

Több mint 300 hektárt játszottak át

A vádhatóság szerint „közalkalmazottak közreműködésével, 2013-ban a Belina-sziget 278,78 hektáros és a folyam Pavel-ágának 45 hektáros területe törvénytelen módon ment át az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a Teleorman Megyei Tanács kezelésébe, majd ezt, néhány nap múlva ugyancsak törvénytelen módon bérbe adták egy magáncégnek”.
 
A vádhatóság szerint több minisztérium és állami intézmény több vezető beosztásban dolgozó munkatársa egy magáncég érdekének rendelte alá tevékenységét. 
 
„A Belina-sziget és a Pavel-ág az állam köztulajdonát képezte, ezért ennek tulajdonjogát csak törvénnyel lehetett volna megváltoztatni, kormányrendelettel nem” – fogalmaz a DNA.
 
„A kormány 2013. november 6-i ülésén elfogadták a 2013/858-as határozatot, amely megváltoztatta a Belina-sziget és a Pavel-ág hivatalos besorolását abban az értelemben, hogy papíron törölték, hogy ezek a Duna gyűjtőmedencéjéhez tartoznak, és így azt a látszatot keltették, hogy ahhoz, hogy a tulajdonjogot a Teleorman megyei tanácsra ruházzák át, nem szükséges törvény, elégséges egy kormányrendelet. A normatív jellegű kormányrendeletet az előírások megszegésével, az igazságügyi és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül fogadták el” – írja a DNA.
 
A kormányhatározatot úgy fogadhatta el a kabinet, hogy Sevil Shhaideh, a tettek elkövetése idején a regionális fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára aláírásával kezeskedett a tervezet indoklásáért és tartalmáért.
 

A Rovana-szál

A vádhatóság szerint alapos a gyanúja annak, hogy Rovana Plumb, aki a tettek elkövetésének idején a környezetvédelmi tárcát vezette, tudatosan segítette Sevil Shhaideh gyanúsítottat azáltal, hogy 2013.november 5-én és 6-án, mindössze 17 óra alatt kezdeményezte, majd elfogadtatta a 2013/858-as kormányhatározatot, megszegve ezzel a jogszabályok kidolgozásának, véleményeztetésének és ismertetésének kormányszintű szabályrendszerét. Az említett kormányhatározat révén próbálták megteremteni a törvényesség látszatát a Belina-sziget és a Pavel-ág egy részének a Teleorman megyei tanács hatáskörébe utalásakor.
 
Ugyanebben az ügyben Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruța Kövesi a képviselőház hozzájárulását kéri, hogy az általa vezetett intézmény indíthasson bűnvádi eljárást Rovana Plumb volt környezetvédelmi miniszter ellen hivatali visszaélésben történő bűnrészesség vádjával. 

Hirdetés