Bőgeti a flexet az ablak alatt? Na, most megjárhatja!

Netán rezegteti a csillárokat a bulizenével? Akkor is megjárhatja! Már ha törvény lesz a tervezetből.
Hirdetés

Egy parlament elé terjesztett törvénytervezet szerint aki nem tartja tiszteletben az előírt csendidőket, vagy hangoskodással zavarja szomszédait, könnyebben büntethető lesz, mint eddig. A rendőrség a tervek szerint kap egy zajszintmérő berendezést, amellyel a helyszínre siető közeg szépen megméri a hangforrás zajszintjét. És ha ez nagyobb, mint 35 decibel, akkor ugrik is a bírság.

Konkrétabban: a törvénytervezet szövege szerint a lakásban legtöbb 30 decibel a megengedhető érték 23 és reggel 7 óra között, illetve 14 és 16 óra között. A csendidőkön kívül a maximális megengedett zajszint 35 decibelig emelkedhet.

Összehasonlításképpen: egy normális hangon beszélő ember 60,63 decibelnyi zajt produkál. Ha az illető felemeli a hangját, az már 66 decibel. Ha pedig az illető bekapcsolja a flexet avagy a sarokcsiszoló gépet, akkor… alig merjük leírni az értéket: 98 decibel!

Na kérem, mindannyian megjártuk már, hogy csendes pihenőnk közben az őrült szomszéd egyszer csak felbőgeti a flexét. Nos, ha a tervezetből törvény lesz, véget lehet vetni a fónikus agressziónak. Az ember kihívja a rendőrt, az hozza a zajszintmérőt, mér, és ha bebizonyosodik a vétség, a zajbűnöző akár 1500 lej bírsággal is sújtható lesz.

Érdekes egyébként, hogy épp a rend éber őrei tiltakoznak a tervezet ellen. Ni, mit nyilatkozott Constantin Mandache, a Rendőrszakszervezet elnöke: „Még egy zajszintmérőt is cipeljünk magunkkal minden egyéb mellett? Olyanok vagyunk lassan, mint valami bábaasszonyok, mindent csinálunk.”

Hirdetés