Másodjára hozza össze a bánsági szórványmagyarságot a Temesvári Magyar Napok

3 nap alatt 15 helyszínen mintegy 80 program várja az érdeklődőket.
Hirdetés

A hétvégén második alkalommal szervezik meg a Temesvári Magyar Napokat a bánsági városban. A szervezők tájékoztatása szerint gazdag programkínálattal készültek, ami egyszerre szól kicsiknek és nagyoknak, színházkedvelőknek, a könnyűzene, a dzsessz vagy a gasztronómia rajongóinak.

Tovább bővültek a programok és a helyszínek, idén már a Jenő herceg téren, a Gherhardinum Római Katolikus Líceumban, a Hunyadi várkastély parkjában, a Manufacturában, illetve az Enoteca de Savoyában is lesznek programok.

A gasztronómia kedvelőit egész hétvégén gasztrosarok várja, ahol különleges ételeket, kézműves söröket, pálinkákat, palacsintákat és réteseket lehet kóstolni. A kézműves vásár utcáján egyedi kézműves termékek közül válogathatnak a rendezvényre ellátogatók. A Delamarina utcát idén is a gyerekek birodalmává varázsolják három teljes napon át.

Gyermekprogramok

A Bartók Béla Elméleti Líceum Játszó- és alkotóházában, számos ötlet megvalósítható és számos technika kipróbálható lesz. A Mocorgó Gyermekprogram gólyalábazással és óriásbuborék-fújással színesíti a kínálatot. Emellett arcfestő műhellyel, kézműves foglalkozásokkal, népi fajátékokkal, bábelőadásokkal, ringató foglalkozással  és egyéb érdekes programokkal készülnek.

Szombaton Az Aranylúd című bábelőadás lesz megtekinthető Gazda Melinda előadásában, vasárnap pedig az Árgyelús királyfi Lábadi Évával, amelyet a nem csak gyerekeknek szóló Dobronka cirkusz, világszám  követ, Lehőcz Zsuzsával és Takács Dániellel. A gyerekprogramok közül még kiemelhető a sokak által kedvelt Kaláka együttes vasárnap délutáni fellépése.

Népzene és néptánc

A népzene rajongóinak kedvében járva péntek este 20.30 órától felnőtt néptánccsoportok lépnek a nagyszínpadra, majd a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében táncházzal és tánctanítással zárul az első napi program. Közreműködik a délvidéki Juhász Zenekar.

Vasárnap délelőtt 10.30-tól a gyermeknéptánc-csoportoké az Opera téri nagyszínpad. Szerepel a temesvári Kis-Bokréta, Eszterlánc Kulturális Egyesület Tűzkerék és Aprókák csoportja, a végvári Rece-Fice, a zsombolyai Délibáb, a dettai Margaréta és a nagyszentmiklósi Kékibolya néptánccsoport. 

Irodalmi és sportprogramok

Hirdetés

Szombaton 10 órától  Andrásy József Zorba lehelete és Reiter Róbert Az elsüllyedt dal című könyveknek a bemutatására kerül sor. 12 órától Varga Norbert és Stiglincz Milán Kalimpa című könyvét ismerhetik meg az érdeklődők. Vasárnap 11.30-tól Molnár Krisztina A házicsoki színe című könyvének bemutatójára gyűlhetnek össze az irodalom kedvelői. Vasárnap 11 órakor az irodalmi kávéház vendége Ferenczes István költő, író, újságíró.

A sportkedvelő közönség szombaton 18 órától Nyilasi Tibor, kétszeres magyar és háromszoros osztrák bajnok labdarugóval találkozhat a színház nagytermében.

Könnyűzene és dzsessz

Esténként minden korosztály jól érezheti magát a főtéren: szombaton a Twister és az Edda koncertezik, ezt követően Magyar Retró Party lesz . Vasárnap Pátkai Rozina dzsesszegyüttese gondoskodik a hangulatról, majd Zorán lép színpadra.  A Manufacturában a dzsessz, soul, hip-hop műfajokat vegyítő Ádám Haraszti Project hallható, végül pedig retró buli zárja az idei magyar napokat.

A részletes program a rendezvény honlapján vagy a FestivApp mobilalkalmazás révén érhető el, a nyomtatott programfüzetek a helyszínen, az Infó standnál igényelhetők.

Hirdetés