Akkora táncházas rendezvény lesz Udvarhelyen a hétvégén, hogy csak na

Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.
Hirdetés

Az idén negyvenéves erdélyi táncházmozgalom évfordulója alkalmából péntektől vasárnapig Erdélyi Táncháztalálkozót tartanak Székelyudvarhelyen. A Hagyományok Háza erdélyi hálózata által szervezett eseményre több mint száz zenészt, adatközlőt és több mint ezer táncost várnak a székelyföldi városba.

Az Erdélyi Táncháztalálkozó látványos felvonulással kezdődik pénteken. Táncházasok százai vonulnak zeneszóval Székelyudvarhely Csíkszereda, Marosvásárhely és Segesvár felőli bejáratától a város központjába, a Márton Áron térre, ahol a házigazdákkal együtt rövid mulatságot tartanak, majd a városi sportcsarnokba indulnak tovább megünnepelni az évfordulót. A gálaműsoron száz táncházzenész és több száz táncos működik közre. Ezt követően az ünnep táncházakkal folytatódik három, egymáshoz közeli helyszínen hajnalig.

A közzétett program szerint szombaton gyerekfoglalkozásokkal, tánc- és énektanítással, erdélyi amatőr és hagyományőrző tánccsoportok bemutatkozásával várják az érdeklődőket a mini focipályánál felállított színpadon. Előadásokat hallgathatnak a negyven éve indult kolozsvári, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi táncházak történetéről. A sportcsarnokban 19 órától az Apám tánca című műsort adja elő az Udvarhely Néptáncműhely helybéli amatőr táncosokkal kiegészülve. A műsort hajnalig tartó táncház zárja.

Vasárnap a gyerektánccsoportok veszik át a főszerepet a szabadtéri színpadon. Itt a szombati naptól gyümölcsfesztivál, valamint kézműves kirakodóvásár is zajlik. A negyven éve működő táncházak szereplői mellett számos adatközlő zenész és táncos is jelen lesz a táncháztalálkozón. A rendezvény fővédnökségét Kallós Zoltán néprajzkutató vállalta.

Hirdetés

Orendi István főszervező szerint hasonlóan nagyszabású táncháztalálkozót még nem szerveztek Erdélyben. „A rendezvény mottójába is azt írtuk, hogy Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó! És ez nem túlzás” – magyarázta a főszervező. Hozzátette: mindazokra számítanak, akik az elmúlt negyven évben bekapcsolódtak az erdélyi táncházmozgalomba. Mint részletezte: több mint 30 amatőr és két hivatásos néptáncegyüttest mozgósítottak Erdélyből, de ezek mellett Magyarországról és Vajdaságból is jönnek táncházasok a rendezvényre.

Orendi István elmondta: a találkozásra fektetik a hangsúlyt. Rengeteg embernek adatik meg a rendezvény révén az a lehetőség, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozzék. Hozzátette, kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvénynyitó felvonulásról kénytelenek lesznek lemondani, de minden egyéb programot biztosan megtartanak.

Hirdetés