Élettársakat sem lehet arra kényszeríteni, hogy egymás ellen valljanak

Az alkotmánybíróság mai döntésében az indoklás érdekes: a családi élet nem korlátozódik a házasságon alapuló családokra.
Hirdetés
Nem lehet bűnvádi eljárásban arra kötelezni élettársi kapcsolatban élőket, hogy egymás ellen valljanak – döntött szerdán az alkotmánybíróság. 
 
Pontosabban szavazattöbbséggel alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető perrendtartásnak azt a bekezdését, amely nevesíti, kik azok a hozzátartozói a gyanúsítottnak, akik megtagadhatják a vallomástételt egy bűnvádi eljárás során, azaz kiket nem lehet tanúvallomásra kényszeríteni: a gyanúsított vagy vádlott
  • házastársát vagy volt házastársát,
  • egyenesági felmenőit és utódait,
  • testvéreit.
Az alkotmánybíróság úgy ítélte, ezeket a kategóriákat a törvény nem említi világosan, hozzáférhetően és előreláthatóan, illetve sérül a polgárok törvény előtti egyenlősége, ami a családi életet illeti, mert kizárja ebből a házastársi kapcsolathoz hasonló kapcsolatban, azaz élettársi viszonyban élőket és a volt élettársakat – áll a testület közleményében.
 
A talárosok szerint a kihallgatás megtagadásának joga a családi kapcsolatok védelmét szolgálja, a családi kapcsolatokat pedig nem lehet a házasságkötésre korlátozni. Nincs objektív és ésszerű indok kizárni az élettársakat a gyanúsított vagy vádlott azon hozzátartozói közül, akik jogszerűen tagadhatják meg a tanúzást bűnvádi eljárás során – szögezi le az alkotmánybíróság.
 
Amennyiben az alkotmánybíróság szerint az élettársi kapcsolatban élőket nem lehet kizárni a család fogalmából, minimum érdekes az a tavalyi döntése, amellyel engedélyezte a Koalíció a családért népszavazási kezdeményezését a család fogalmának megváltoztatásáról az alkotmányban.

Hirdetés