Több mint 35 ezer háztartás van még mindig áram nélkül

Gőzerővel zajlik a kárfelmérés. A sérültek közül többen továbbra is kórházi ápolásra szorulnak.
Hirdetés

Az Erdélyt, Partiumot és Bánságot sújtó vasárnapi ítéletidőben megsérült elektromos hálózatok mintegy 80 százalékát sikerült az azóta eltelt 48 órában helyreállítani, de több mint 35 ezer Temes, Arad, Bihar és Krassó-Szörény megyei háztartásban továbbra sincs villanyáram – derült ki a regionális energiaszolgáltató keddi közleményéből.

Kedd este zivatarhullám éri el Románia északi és nyugati térségét: a meteorológiai intézet figyelmeztetése szerint csütörtök reggelig sok helyütt várható négyzetméterenként 20 litert meghaladó csapadék, a zivatarokat kísérő széllökések pedig elérhetik az óránkénti 50-60 kilométeres sebességet.

Mint ismeretes, a viharnak nyolc halálos áldozata és 137 sebesültje volt. A sérültek közül többen továbbra is kórházi ápolásra szorulnak: 11 sérültet a temesvári, ötöt a besztercei, kettőt a bethleni kórházakban kezelnek. Közülük annak a temesvári idegsebészet intenzív osztályán ápolt 11 éves kislánynak a legsúlyosabb az állapota, akinek egy háztetőről lerepült cserép okozott súlyos fejsérülést.

Temesváron az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított büntető vizsgálatot annak a 24 éves orvostanhallgatónak a halála miatt, aki Temesvár Lugos felőli bejáratánál vesztette életét, amikor autójára ráomlott a négysávos országút felett átívelő városkapu vasszerkezete.

A vasárnapi vihar a magyar határ felé vezető A1-es autópálya Lugos-Temesvár-Arad közötti szakaszán több mint 700 jelzőtáblát és több kilométernyi szalagkorlátot kidöntött: ezek helyreállítási munkálatai miatt sok helyütt forgalomkorlátozásra kell számítani.

Az ítéletidő okozta anyagi károkról nem készült még országos összesítés, de a jelenleg Temesváron tartózkodó Mihai Tudose kormányfő szerint a szerdai kormányülésen a viharban megsérült 16 Temes megyei iskola és két kórház helyreállítására kiutalnak 1,9 millió lejt – ezt egyébként Nicolae Robu temesvári polgármester kevesli, mondván, hogy csak a 3500 ledöntött fa pótlására legalább 3,5 millió lejre lesz szükség. A miniszterelnök szerint a magánszemélyek is kapnak kártérítést.

Hirdetés