Feljelenti a környezetőröket a Kolozs megyei tanács

Miután azok feljelentették a megyei tanácsot a pataréti szeméthegy környzetszennyezése miatt.
Hirdetés
Feljelenti a környezetőröket és a környezetvédelmi minisztert a Kolozs megyei tanács – írja a Transilvania Reporter. A tanács elnöke, Alin Tişe azt nyilatkozta, a miniszter rosszindulatból, a környezetőrök pedig kirúgástól való félelmükből intézkedtek, amikor megbírságolták és feljelentették a megyei tanácsot a pataréti szeméttelep környzetszennyezése, valamint amiatt, hogy a tanács nem hajtotta végre a további szennyezés megakadályozását célzó intézkedéseket.
 
Alin Tişe elmondta, a megyei tanács minden intézkedést végrehajtott, amit a Sürgősségi Helyzetek Megyei Bizottsága előírt a pataréti földcsuszamlás és a csurgalék felszínre törése után, illetve amit a környzetőrség megállapított az augusztus 31-i ellenőrzéskor. 
 
Egyes intézkedéseket azonnal megtettek, a határidősek pedig folyamatban vannak, épp ezért nem érti a tanácselnök, hogy a miniszter nyomására a környezetőrség miért érvénytelenítette azokat a határidőket és intézkedéseket, a bírságok kiszabása pedig szerinte hatásköri túllépés.
 
Nyilatkozatában a tanácselnök többször is inkompetensnek nevezte Graţiela Leocadia Gavrilescu környzetvédelmi minisztert, aki szerinte felbujtotta a környezetőröket, hogy büntessék meg a megyei tanácsot, holott a pataréti szeméttelep problémája már legalább 70 éves, ráadásul szerinte 90 százaléknál tart már bezárásának és a környék környezeti helyreállításának folyamata, a miniszternek pedig inkább azokkal a környezetre káros szeméttelepekkel kellene foglalkoznia, amelyek miatt az EU kötelezettségszegési eljárást indított Romániával szemben.
 
Az Országos Környezetőrség pénteken közölte, hogy bűnvádi feljelentést tett a Kolozs megyei tanács ellen, amelyre 2016 és 2017 során összesen közel 150 ezer lejnyi bírságot is kiszabott, amiért a pataréti szeméttelep bezárásáért felelős szervéként nem tett eleget a környezetvédelmi előírásoknak.
 

Hirdetés