Dragnea mégsem támogatja az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését

Ha a közvélemény elfogadja, akkor talán melléáll a PSD is, de addig nem.
Hirdetés

Korainak tartja Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, hogy csökkentsék a lakosságarányt, amely felett egy kisebbségnek joga van anyanyelvét használati a helyi közigazgatásban, és a PSD nem támogatja a RMDSZ erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatát – írja az MTI.

Dragnea hétfőn nyilatkozott erről a bukaresti parlamentben, hozzátéve, hogy „roppant érzékeny” kérdésről van szó, a PSD pedig akkor fogja az anyanyelvhasználati küszöb leszállítását támogatni, ha ennek szükségességét a román társadalom is megérti és elfogadja.

A PSD elnöke elmondta: közölte Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel – akinek a részéről semmilyen nyomás nem észlelt –, hogy „semmiképpen nem lehet szó 10 százalékról, 15 százaléknál kezdhetjük az egyezkedést, ha egyáltalán elkezdjük”, számol be az Agerpres. „Én nem támogatom, a PSD sem támogatja. Ha a közvélemény nem fogadja el, nem támogathatjuk, ilyen egyszerű”, érvelt Dragnea.

A bukaresti képviselőházban szakbizottsági véleményezésre vár az RMDSZ törvényjavaslata, amely a jelenlegi húszról tíz százalékra csökkentené az anyanyelvhasználati küszöböt.

Mint arról beszámoltunk, a képviselőház munkaügyi bizottsága kedvezően minősítette az RMDSZ törvénymódosítási kezdeményezését, amely a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkentené a közigazgatási törvény által előírt anyanyelvhasználati küszöböt azokon a településeken, ahol a románon kívül más nemzeti közösségek is élnek. A bizottság kedden iktatta írásos formában a még szeptember 5-én meghozott döntést.

Hirdetés