Elhunyt Szilágyi Pál matematikus, a Sapientia egykori rektora

Elévülhetetlen érdemei voltak az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás kialakításában és fejlesztésében.
Hirdetés

84 éves korában, szeptember 16-án meghalt Szilágyi Pál matematikus, egyetemi tanár, intézményszervező.

Szilágyi Pál Tasnádon született 1933-ban. A középiskolát Nagyváradon végezte. 1954-ben végezte el a Bolyai Tudományegyetem matematika-fizika szakát. 1954–1959 között a Bolyai Tudományegyetem gyakornoka, majd tanársegéde. Az egyetemek egyesítése után a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen tanított 2003-ig. 1992–1996 között a matematika-informatika kar dékánhelyettese, 1996–2000 között az egyetem rektorhelyettese.

2003–2007 között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora. 2000-től a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának tagja.
1963-ban doktori címet szerzett matematikából. 1972–1973-ban, Humboldt-ösztöndíjas Németországban, miután a hatóságok hosszú halogatás után engedélyezték a kiutazását.

Rektorhelyettessége alatt kezdődött a BBTE magyar tagozatának részleges önállósága. Az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás kialakításában és fejlesztésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért több kitüntetésben részesült.

Szilágyi Páltól az RMDSZ is búcsúzik a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében.
„Szilágyi Pál tudta, hogy az a nemzet, az a közösség, amely gyermekei, felnövekvő nemzedékének fejlődésébe fektet, nem elvándorolni készül, hanem szülőföldjén akar boldogulni, jövőt tervezni magának.
Ő itthon képzelte el közössége jövőjét. Emellett kötelezte el magát. Ezért dolgozott. Munkássága mély nyomot hagy az erdélyi magyar felsőoktatáson” – fogalmaz a Kelemen Hunor szövetségi elnök által aláírt közlemény.

Hirdetés