Felmondja a katolikus egyház a marosvásárhelyi Unirea líceum bérleti szerződését

30 napot ad a polgármesteri hivatalnak, hogy új szerződésről tárgyaljanak, és megoldást keressenek a katolikus teológiai líceum és az Unirea diákjai számára.
Hirdetés
Felmondja az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány azt a bérleti szerződést, amelyet a marosvásárhelyi polgármesteri hivatallal kötött a helyi román elit középiskolának számító Unirea befogadásáról a katolikus egyház számára visszaszolgáltatott ingatlanba. A szerződésbontás tényét az alapítvány kuratóriuma szombat este hozta nyilvánosságra.
 
Az Unirea befogadásának egyik feltétele volt a katolikus teológiai líceum működtetése, ami a nyári vakáció végén kudarcot vallott, a pár éve működő iskola osztályait a tanévkezdés előtt két nappal jogilag a Bolyai líceum fogadta be.
 
Elkerülendő, hogy az Unirea Nemzeti Kollégium diákjai arra a sorsa jussanak, mint amilyen bizonytalan helyzetbe kerültek a Katolikus Teológiai Líceum diákjai, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elvárja, hogy a Polgármesteri Hivatal 30 napon belül egyeztessen egy új szerződés megkötéséről – áll a közleményben.
 
Az egyház reméli, hogy a városházával közösen „megoldást találnak mind a Római Katolikus Teológiai Líceum, mind pedig az Unirea Nemzeti Kollégium diákjai érdekében”.
 
Az egyházi alapítvány vezetése egy hete már kilátásba helyezte a szerződésbontást a polgármesteri hivatallal, mert nehezményezte, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség az egyházi iskola osztályait nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolta be a Bolyai Farkas Gimnáziumba, így a tanfelügyelőség lényegében megszüntette a katolikus iskolát.
 

Hirdetés