nu!
Jean St'Ay
2017. szeptember 14. csütörtök, 14:36
Sőt, meg is fenyegette a „kihágó” pedagógusokat.

A hírt a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Laurențiu Leoreanu tette közzé szerdán. A képviselő közleménye szerint, az oktatási minisztérium körlevélben tájékoztatta az ország középiskoláit: tilos a minisztérium által nem engedélyezett segédanyagokat használni.

„Az oktatási minisztérium megfenyegeti a diákok érdekében többet dolgozni szándékozó tanárokat. Egy országos körlevélben – amely nagy felháborodást keltett a pedagógusok körében, és melyet ezúttal a sajtó rendelkezésére bocsátok – a minisztérium megtiltja a segédanyagok használatát a tanórákon, sőt az állami hatóságok tájékoztatásával fenyegeti a tiltást áthágó tanárokat”, áll a Leoreanu által aláírt közleményben.

A képviselő által mellékelt körlevélben többek közt ez áll: „Az egyetem előtti közoktatásban használható segédanyagok akkreditációjára és engedélyezésére vonatkozó törvényes eljárások elfogadásáig tilos az oktatási minisztérium által nem engedélyezett segédanyagok használata.”

A körlevél kategorikus imperatívusszal zárul: „hangsúlyozzuk, hogy a fenti kötelezettség be nem tartása esetén az oktatási minisztérium fenntartja magának a jogot, hogy az illetékes állami hatóságokhoz forduljon.”

„Nem csodálkoznék, ha Liviu Pop miniszter hamarosan létrehozza az oktatási minisztérium rendőrségét, amelynek az lesz a dolga, hogy megbüntesse és menessze a Szociáldemokrata Párt által előírt szabályokat megszegő pedagógusokat”, kommentálja a szöveget a nemzeti Liberális Párt alelnöke. „A gesztus példátlanul csausiszta, és Liviu Popnak azonnal le kellene mondania, vagy Mihai Tudose miniszterelnöknek menesztenie kellene őt.” 

A képviselő szerint a körlevél tulajdonképpen a Szociáldemokrata Párt azon célját szolgálja, hogy uniformizálja a fiatalok gondolkodását és manipulálható tömeget faragjon belőlük. 

Emlékeztetőül: Liviu Pop oktatási miniszter egy hónapja bejelentette, hogy „az összes tanulmányi segédanyag felülvizsgálatra szorul, vagyis a segédanyagok a mai naptól kezdve nem érvényesek”. Azokról a segédanyagokról van szó, amelyeket a korábbi években az oktatási minisztérium akkreditált és engedélyezett.

 

Felhívtuk az ügyben Tárkányi Erika Kolozs megyei magyar szaktanfelügyelőt, aki arról tájékoztatott, hogy az iskolák valóban megkapták az említett körlevelet. A minisztérium által engedélyezendő munkafüzetek és segédanyagok megírásának módszertana a hírek szerint folyamatban van, de egyelőre nem tudni, mikor kerülnek a kérdéses anyagok az iskolákba. Addig viszont a nem engedélyezett segédanyagok használata tilos.
 
 
FRISSÍTÉS: Befejezték az oktatási segédanyagok jóváhagyásának módszertanát, ezeket miniszteri rendelettel hagyják majd jóvá, tájékoztatott csütörtökön a tanügyminisztérium. Módosítják az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ működését szabályozó kormányhatározatot, hogy ezentúl ez az intézmény foglalkozhasson a segédanyagok felmérésével. Erre a komány jövő heti ülésén kerülhet sor.

„Jövő héttől kezdődően benyújthatják a kiadók a segédanyagokat, hogy jóváhagyhassuk és elfogadhassuk ezeket” – mondta Liviu Pop tanügyminiszter egy, a Facebookon közzétett videóüzenetben. Szerinte a minisztérium nem csinál egyebet, csak összhangba hozza az oktatási törvényt a segédanyagokkal.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23046
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.