szabot
2017. szeptember 13. szerda, 19:06
Kiigazította a kormány a költségvetést, és kifizet minden béremelést, mert 5,8%-ot növekedtünk – állítja.
Elfogadta a kormány szerdai ülésén a 2017-es évi költségvetés első kiigazítását, tartva a 2,95%-os költségvetési hiányt - közölte az Agerpres hírügynökséggel a kabinet. 
 
A kormány szerint az első félévben 5,8%-os gazdasági növekedést mértek, ami 21,9 milliárd lejjel növelte a bruttó hazai termék (GDP) összegét 815,2 milliárdról 837,1 milliárd lejre. A költségvetési hiány megmarad a bruttó hazai termék 2,96%-os szintjén. 
 
A közlemény leszögezi, hogy minden állami intézmény működéséhez szükséges pénzösszeg teljes egészében biztosított, és a kiigazítás révén biztosítják az év során elfogadott rendelkezések gyakorlatba ültetéséhez szükséges pénzalapokat is: 
 • a közalkalmazottak megemelt összegű fizetését, 
 • az egyetemi hallgatók ösztöndíjának kézbesítését a teljes egyetemi év alatt, 
 • a kis- és középvállalkozások létesítésére ösztönző 'Start-up Nation-România' programot, 
 • a mezőgazdasági termesztők támogatását.
 

Ők nyertek

 • Az egészségügyi minisztériumnak 431 millió lejt utaltak ki pótlólagosan az alkalmazottak béreinek kifizetésére, 
 • a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca pénzalapjait 1,8 milliárd lejjel növelték meg a területalapú támogatások kifizetésére, 
 • a belügyminisztérium 1,2 milliárd lejt kapott a pótköltségvetésből a rendőrök béreinek kifizetésére, valamint felszerelések karbantartására és beszerzésére.
 • Az üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős minisztériumnak 250 millió, 
 • a munkaügyi és társadalmi igazságosságért felelős tárcának 795 millió, 
 • a pénzügyminisztériumnak 2,4 milliárd lejt utaltak ki a pótköltségvetésből. 
A közlemény arra is kitér, hogy a kiigazítás nem befolyásolja a védelmi minisztérium büdzséjét. 
 

Ők vesztettek

 • A kiigazítás során 1,98 milliárd lejjel csökkent a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős minisztérium, 
 • 6,2 milliárd lejjel a szállításügyi minisztérium, 
 • 303 millióval a távközlési minisztérium költségvetése. 
A csökkentések oka az, hogy késve fogadták el a 2017-es évi büdzsét, ami a beszerzések késlekedéséhez vezetett. A közlemény hozzáteszi, hogy a csökkentések csak azokat a keretösszegeket érintik, amelyeket már nem lehet felhasználni a következő 4 hónapban.
 

Akkor közeledik a Kánaán?

Nem éppen. A Fiskális Tanács a kormány közleménye után nem sokkal közzétette saját értékelését is a kiigazításról. A szakértői testület szerint az idei első költségvetés-kiigazítás nem teljesen törvényes, mert törvény szerint kiigazításkor sem lehet a személyi költségek arányát az eredeti fölé emelni, márpedig a sok béremelés miatt most ez történt. 
 
A testület rámutat arra is, hogy ez a növekedés nem fenntartható, mert úgy emelte meg a büdzsé becsült bevételi oldalát 1,7 milliárd lejjel, hogy az adókból származó bevétel jelentősen, 2,8 milliárd lejjel csökken, sőt az EU-s alapokból tervezett bevétel is kevesebb lesz 490 millió lejjel.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23035
Egymilliárd forintról akár másfél milliárd forintra is emelkedhet az erdélyi gazdaságfejlesztési program kerete.
A Tel Drum-ügy minden gyanúsítottja így járt.
A város polgármestere elnézést kért a hiányosságért.
Ez az a helyzet, amikor a becsületbíróság tagjait megnézve akárki büszke lehetne arra, hogy megvonták tőle a kitüntetést. És ezt még néhány román is belátja.
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
Így továbbra is lehetővé tenné, hogy induljanak az államfő-választáson.
A tanügyi szakszervezet arra figyelmeztet, hogy a romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába. Magas a szegénységben élők száma is.
Magyarul: vannak előnyei, ha valaki román, és a Székelyföldön lakik. Legalábbis első ránézésre. Mert azért kilóg a lóláb.
A tordai országgyűlés európai léptékű vívmányát az unitárius egyház javasolta felvételre az Erdélyi Magyar Értéktárba.
A milliárdos szerint ő homlokegyenest az ellenkezőjét képviseli migrációügyben, mint amivel a magyar kormány vádolja.
Ha jövőre kitör a román-magyar háború, a románok megint elmennek Budapestig. Aki ezt mondja: az Új Corneliu Vadim Tudor. Uszítós interjú. Csak erős idegzetű olvasóknak!
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!
Charles Manson 83 éves volt.
Milyen hatással lesz a centenárium a román-magyar viszonyra? Ez volt a fő témája egy Aradon megszervezett konferenciának is.