A kép az első erdélyi melegfelvonuláson készült|Fotó: Szabó Tünde
minden magyar számít
pazs
2017. szeptember 12. kedd, 10:44
Erdélyi melegek arra kérik a szövetség politikusait, utasítsák el a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást.

Nyílt levelet intézett az LMBTQ Erdélyben csoport az RMDSZ képviselőihez, amelyben azt kérik, ne szavazzák meg a Koalíció a családért szervezet alkotmánymódosítási kezdeményezését. Mint köztudott, a kezdeményezés nyomán erre módosulhat Románia alkotmányának a család mibenlétét meghatározó cikkelye:

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

Úgy vélik, hogy ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat, illetve azokat, akik nem szeretnének összeházasodni (a legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül), továbbá a meleg párokat.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg párokat semmilyen jog nem védi ma Romániában, ellentétben például Magyarországgal, ahol bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től. Sőt Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie.

Mint írják, a bejegyzett élettársi kapcsolat olyan „egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat” biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok, gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás, és nem szól az egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról.

Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság.

„Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – fogalmaz az LMBTQ Erdélyben nyílt levele.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22994
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.
Uruguay nemcsak saját, hanem Oroszország továbbjutását is bebiztosította Szaúd-Arábia legyőzésével.
Óriási gazdasági károkat okoz az országnak a PSD-kormány.
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.
Georges Leekenst négy nyeretlen felkészülési mérkőzés után menesztette az MLSZ.
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.
A szerencse is Szenegál mellé szegődött, a feje tetejére állt a H-csoport.
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.