A kép az első erdélyi melegfelvonuláson készült|Fotó: Szabó Tünde
minden magyar számít
pazs
2017. szeptember 12. kedd, 10:44
Erdélyi melegek arra kérik a szövetség politikusait, utasítsák el a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást.

Nyílt levelet intézett az LMBTQ Erdélyben csoport az RMDSZ képviselőihez, amelyben azt kérik, ne szavazzák meg a Koalíció a családért szervezet alkotmánymódosítási kezdeményezését. Mint köztudott, a kezdeményezés nyomán erre módosulhat Románia alkotmányának a család mibenlétét meghatározó cikkelye:

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

Úgy vélik, hogy ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat, illetve azokat, akik nem szeretnének összeházasodni (a legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül), továbbá a meleg párokat.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg párokat semmilyen jog nem védi ma Romániában, ellentétben például Magyarországgal, ahol bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től. Sőt Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie.

Mint írják, a bejegyzett élettársi kapcsolat olyan „egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat” biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok, gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás, és nem szól az egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról.

Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság.

„Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – fogalmaz az LMBTQ Erdélyben nyílt levele.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22994
Így ünnepelte Kolozsvár népe a király 575. születésnapját.
A sokévi átlagnál hűvösebb idő lesz Erdélyben. De van remény!
A versenyeknek vége, a láng kialudt Pjongcsangban, véget értek a 23. Téli Olimpiai Játékok. Nagy sikerek és bukások bőven akadtak, íme a Főtér szubjektív toplistája az elmúlt 17 nap eseményeiről.
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.