A kép az első erdélyi melegfelvonuláson készült|Fotó: Szabó Tünde
minden magyar számít
pazs
2017. szeptember 12. kedd, 10:44
Erdélyi melegek arra kérik a szövetség politikusait, utasítsák el a család fogalmáról szóló alkotmánymódosítást.

Nyílt levelet intézett az LMBTQ Erdélyben csoport az RMDSZ képviselőihez, amelyben azt kérik, ne szavazzák meg a Koalíció a családért szervezet alkotmánymódosítási kezdeményezését. Mint köztudott, a kezdeményezés nyomán erre módosulhat Románia alkotmányának a család mibenlétét meghatározó cikkelye:

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

Úgy vélik, hogy ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat, illetve azokat, akik nem szeretnének összeházasodni (a legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül), továbbá a meleg párokat.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg párokat semmilyen jog nem védi ma Romániában, ellentétben például Magyarországgal, ahol bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től. Sőt Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie.

Mint írják, a bejegyzett élettársi kapcsolat olyan „egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat” biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok, gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás, és nem szól az egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról.

Fontosnak tartják kiemelni azt is, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság.

„Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – fogalmaz az LMBTQ Erdélyben nyílt levele.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22994
Besztercén történt az incidens, az RMDSZ ki van akadva.
A kétéves rendezvénysorozat az 1918-1920-as időszakra fókuszál
Jövőre kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.
Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács nagyváradi ülésén nem mindenben értettek egyet a résztvevők, de abban igen, hogy tovább kell folytatni az autonómiaküzdelemet.
És akkor esetleg az erdélyi magyarok meg a székelyek meg más „tiltott népek” is vérszemet kapnak.
Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Pazar előadással kápráztatta el közönségét a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéjának utolsó helyszínén, Kolozsváron. Azt ígérik, visszajönnek.
Befutott, nagy nevek és roppant ígéretes fiatalok rendeznek majd Kolozsváron, miközben a társulat rengeteget utazik bel- és külföldön.
Tamási Zsolt mellett a volt megyei főtanfelügyelőt, Ștefan Someșant is hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Marius Nicoară gondolt egy nagyot és előállt korszakalkotó javaslatával.
Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.