Jövő tavaszig elkészülhet a Gyalu melletti híd, járható lesz az új autópálya-szakasz

Végre aláírták a kivitelezési szerződést, így elkészülhet az a híd, amelynek hiányában nem lehet használatba venni a Gyalu-Magyarnádas közötti autópálya-szakaszt.
Hirdetés

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) aláírta a kivitelezési szerződést az olasz Tirrena Scavi SpA-val a Kolozsvár közelében levő gyalui autópálya-csomópont és a mellette levő Szamos-híd befejezésére – közölte a CNAIR kedden. A híd az Aranyosgyéres és Gyalu között használatban levő autópálya-szakaszt köti össze a szintén megépült, és átadás előtt álló Gyalu-Magyarnádas 8,7 kilométeres szakasszal.

A hazai infrastruktúra-fejlesztéseket figyelő Pro Infrastructura egyesület korábban élesen bírálta a kormányt a hídépítés késése miatt. E késés ugyanis – mint fogalmazott – hosszú időre „autópályamúzeummá” alakítja a Gyalu-Magyarnádas szakaszt, amely hiába készül el, nem nyitható meg a forgalom előtt.

A CNAIR közölte: a félig már megépített csomópont és híd befejezésére kötött szerződés értéke 25,675 millió lej áfa nélkül. A kivitelezőnek tíz hónap alatt kell befejezni a munkálatokat, és kilenc évre kell garanciát vállalnia a munkájáért. A CNAIR azt is közölte: ütemterve szerint a hídnak 2018 áprilisára kell elkészülnie.

A gyalui Szamos-hídnak a pilléreit és az összekötő elemeit a Bechtel társaság készítette el, mellyel azonban az állam 2013-ban szerződést bontott. A híd megépítése által megnyitható Gyalu–Magyarnádas autópálya-szakasz a Kolozsvár–Nagyvárad és a Kolozsvár–Szatmárnémeti országutakat köti össze, és lehetővé teszi, hogy a Szatmárnémeti felől érkező gépkocsik Kolozsvár kikerülésével autópályán haladjanak tovább Torda és Marosvásárhely irányába.

Hirdetés