Elena Udrea a Legendárium-térképpel|Fotó forrása: Fazakas Szabolcs
A legenda oda
pazs
2017. szeptember 11. hétfő, 17:24
A volt államfő egykori üdvöskéje turisztikai miniszterként szállt volna be a Legendárium-projekt finanszírozásába.

Érdekes részletre derült fény egy Facebook-bejegyzés jóvoltából az elmúlt napokban nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, először Eugen Tomac, a közbeszédben csak Traian Băsescu pártjaként emlegetett Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke hívta fel a hazaszerető románok figyelmét arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók.

Az ominózus plakátok, mint kiderült, nem mások, mint a Székelyföldi Legendárium csapata által készített színes legenda- és turisztikai térképek. A Tomac által megkezdett hadjáratot maga Băsescu folytatta, aki arra buzdította a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.

„Ne vásároljatok többé benzint a MOL-tól, mivel egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy az alkotmány ellen folytasson kampányt az őt befogadó állam területén. Hogy lehet a MOL-kutaknál osztogatott szórólapokon a Székelyföd autonómiáját hirdetni egy olyan országban, ahol az alkotmány világosan kimondja, hogy az ország egységállam?” – fogalmazott az exállamfő.

Băsescu figyelmét azonban láthatóan elkerülte az a körülmény, hogy az adott térképek elkészültét annak idején a saját elnöki adminisztrációjához közel álló, Emil Boc vezette kormány turisztikai és regionális fejlesztési minisztériuma is támogatta.

Fazakas Szabolcsnak, a Legendárium-projekt vezetőjének egy, a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzéshez fűzött hozzászólásából kiderül, hogy a térképek létrejöttéhez maga az elnök egykori bizalmasaként ismert Elena Udrea szakminiszter, a PMP későbbi elnöke is hozzájárult. Fazakas egy fotóval (lásd fent) is alátámasztja állítását, miszerint a volt turisztikai miniszter személyesen is tájékozódott a térképek sorsáról, és pozitívan viszonyult hozzájuk.

Megkerestük Fazakas Szabolcsot, aki elmondta: Udrea asszony támogatása nem pusztán szimbolikus jellegű volt. „Anyagilag is támogattak, volt egy EU-s pályázatunk náluk” – fejtette ki a Legendárium vezetője. De mint mondja, a pénzt nem folyósították időben, közben pedig Udreát leváltották, ezért a legendáriumosok visszavonták a pályázatukat.

Fazakas azonban nem aggódik a Legendárium-projekt jövője miatt. Épp ma kaptak egy megrendelést a térképeikre egy román üzlettől – árulta el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22984
Egymilliárd forintról akár másfél milliárd forintra is emelkedhet az erdélyi gazdaságfejlesztési program kerete.
A Tel Drum-ügy minden gyanúsítottja így járt.
A város polgármestere elnézést kért a hiányosságért.
Ez az a helyzet, amikor a becsületbíróság tagjait megnézve akárki büszke lehetne arra, hogy megvonták tőle a kitüntetést. És ezt még néhány román is belátja.
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.
Így továbbra is lehetővé tenné, hogy induljanak az államfő-választáson.
A tanügyi szakszervezet arra figyelmeztet, hogy a romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába. Magas a szegénységben élők száma is.
Magyarul: vannak előnyei, ha valaki román, és a Székelyföldön lakik. Legalábbis első ránézésre. Mert azért kilóg a lóláb.
A tordai országgyűlés európai léptékű vívmányát az unitárius egyház javasolta felvételre az Erdélyi Magyar Értéktárba.
A milliárdos szerint ő homlokegyenest az ellenkezőjét képviseli migrációügyben, mint amivel a magyar kormány vádolja.
Ha jövőre kitör a román-magyar háború, a románok megint elmennek Budapestig. Aki ezt mondja: az Új Corneliu Vadim Tudor. Uszítós interjú. Csak erős idegzetű olvasóknak!
De tessék csak megnyugodni. Nem rock, nem manele, nem jégbalett. Opera!
Charles Manson 83 éves volt.
Milyen hatással lesz a centenárium a román-magyar viszonyra? Ez volt a fő témája egy Aradon megszervezett konferenciának is.