Elena Udrea a Legendárium-térképpel|Fotó forrása: Fazakas Szabolcs
A legenda oda
pazs
2017. szeptember 11. hétfő, 17:24
A volt államfő egykori üdvöskéje turisztikai miniszterként szállt volna be a Legendárium-projekt finanszírozásába.

Érdekes részletre derült fény egy Facebook-bejegyzés jóvoltából az elmúlt napokban nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, először Eugen Tomac, a közbeszédben csak Traian Băsescu pártjaként emlegetett Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke hívta fel a hazaszerető románok figyelmét arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók.

Az ominózus plakátok, mint kiderült, nem mások, mint a Székelyföldi Legendárium csapata által készített színes legenda- és turisztikai térképek. A Tomac által megkezdett hadjáratot maga Băsescu folytatta, aki arra buzdította a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.

„Ne vásároljatok többé benzint a MOL-tól, mivel egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy az alkotmány ellen folytasson kampányt az őt befogadó állam területén. Hogy lehet a MOL-kutaknál osztogatott szórólapokon a Székelyföd autonómiáját hirdetni egy olyan országban, ahol az alkotmány világosan kimondja, hogy az ország egységállam?” – fogalmazott az exállamfő.

Băsescu figyelmét azonban láthatóan elkerülte az a körülmény, hogy az adott térképek elkészültét annak idején a saját elnöki adminisztrációjához közel álló, Emil Boc vezette kormány turisztikai és regionális fejlesztési minisztériuma is támogatta.

Fazakas Szabolcsnak, a Legendárium-projekt vezetőjének egy, a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzéshez fűzött hozzászólásából kiderül, hogy a térképek létrejöttéhez maga az elnök egykori bizalmasaként ismert Elena Udrea szakminiszter, a PMP későbbi elnöke is hozzájárult. Fazakas egy fotóval (lásd fent) is alátámasztja állítását, miszerint a volt turisztikai miniszter személyesen is tájékozódott a térképek sorsáról, és pozitívan viszonyult hozzájuk.

Megkerestük Fazakas Szabolcsot, aki elmondta: Udrea asszony támogatása nem pusztán szimbolikus jellegű volt. „Anyagilag is támogattak, volt egy EU-s pályázatunk náluk” – fejtette ki a Legendárium vezetője. De mint mondja, a pénzt nem folyósították időben, közben pedig Udreát leváltották, ezért a legendáriumosok visszavonták a pályázatukat.

Fazakas azonban nem aggódik a Legendárium-projekt jövője miatt. Épp ma kaptak egy megrendelést a térképeikre egy román üzlettől – árulta el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22984
Besztercén történt az incidens, az RMDSZ ki van akadva.
A kétéves rendezvénysorozat az 1918-1920-as időszakra fókuszál
Jövőre kerékpárpróbákkal bővítenék a rendezvényt.
Még államtitkárként segített Teleorman megyei tulajdonba, majd magánhasználatba juttatni egy dunai szigetet és a folyam Pavel-ágának egy részét.
Nehéz másként értelmezni az RMDSZ-elnöknek a kolozsvári magyar ügyintéző iroda megnyitóján elhangzott szavait.
A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács nagyváradi ülésén nem mindenben értettek egyet a résztvevők, de abban igen, hogy tovább kell folytatni az autonómiaküzdelemet.
És akkor esetleg az erdélyi magyarok meg a székelyek meg más „tiltott népek” is vérszemet kapnak.
Fél éve „azonnali szerződésbontást” ígért Nagy Zoltán.
Pazar előadással kápráztatta el közönségét a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéjának utolsó helyszínén, Kolozsváron. Azt ígérik, visszajönnek.
Befutott, nagy nevek és roppant ígéretes fiatalok rendeznek majd Kolozsváron, miközben a társulat rengeteget utazik bel- és külföldön.
Tamási Zsolt mellett a volt megyei főtanfelügyelőt, Ștefan Someșant is hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolják.
Marius Nicoară gondolt egy nagyot és előállt korszakalkotó javaslatával.
Bíró és Márton több mint 3, illetve 4 ezer kilométert repültek, míg Bolomey egyelőre félúton van.
Negyven éves az erdélyi táncházmozgalom, zenészek és táncosok százai lépnek fel három napon át.