Elena Udrea a Legendárium-térképpel|Fotó forrása: Fazakas Szabolcs
A legenda oda
pazs
2017. szeptember 11. hétfő, 17:24
A volt államfő egykori üdvöskéje turisztikai miniszterként szállt volna be a Legendárium-projekt finanszírozásába.

Érdekes részletre derült fény egy Facebook-bejegyzés jóvoltából az elmúlt napokban nagy vihart kavart Székelyföld-térképekkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, először Eugen Tomac, a közbeszédben csak Traian Băsescu pártjaként emlegetett Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke hívta fel a hazaszerető románok figyelmét arra, hogy a magyar állami olajtársaság, a MOL romániai benzinkútjainál úgymond „revizionista” és „autonomista” plakátokkal találkozhatnak a gyanútlan vásárlók.

Az ominózus plakátok, mint kiderült, nem mások, mint a Székelyföldi Legendárium csapata által készített színes legenda- és turisztikai térképek. A Tomac által megkezdett hadjáratot maga Băsescu folytatta, aki arra buzdította a románokat, hogy ne vásároljanak üzemanyagot a MOL romániai töltőállomásain.

„Ne vásároljatok többé benzint a MOL-tól, mivel egyetlen cég sem engedheti meg magának, hogy az alkotmány ellen folytasson kampányt az őt befogadó állam területén. Hogy lehet a MOL-kutaknál osztogatott szórólapokon a Székelyföd autonómiáját hirdetni egy olyan országban, ahol az alkotmány világosan kimondja, hogy az ország egységállam?” – fogalmazott az exállamfő.

Băsescu figyelmét azonban láthatóan elkerülte az a körülmény, hogy az adott térképek elkészültét annak idején a saját elnöki adminisztrációjához közel álló, Emil Boc vezette kormány turisztikai és regionális fejlesztési minisztériuma is támogatta.

Fazakas Szabolcsnak, a Legendárium-projekt vezetőjének egy, a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzéshez fűzött hozzászólásából kiderül, hogy a térképek létrejöttéhez maga az elnök egykori bizalmasaként ismert Elena Udrea szakminiszter, a PMP későbbi elnöke is hozzájárult. Fazakas egy fotóval (lásd fent) is alátámasztja állítását, miszerint a volt turisztikai miniszter személyesen is tájékozódott a térképek sorsáról, és pozitívan viszonyult hozzájuk.

Megkerestük Fazakas Szabolcsot, aki elmondta: Udrea asszony támogatása nem pusztán szimbolikus jellegű volt. „Anyagilag is támogattak, volt egy EU-s pályázatunk náluk” – fejtette ki a Legendárium vezetője. De mint mondja, a pénzt nem folyósították időben, közben pedig Udreát leváltották, ezért a legendáriumosok visszavonták a pályázatukat.

Fazakas azonban nem aggódik a Legendárium-projekt jövője miatt. Épp ma kaptak egy megrendelést a térképeikre egy román üzlettől – árulta el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22984
Így ünnepelte Kolozsvár népe a király 575. születésnapját.
A sokévi átlagnál hűvösebb idő lesz Erdélyben. De van remény!
A versenyeknek vége, a láng kialudt Pjongcsangban, véget értek a 23. Téli Olimpiai Játékok. Nagy sikerek és bukások bőven akadtak, íme a Főtér szubjektív toplistája az elmúlt 17 nap eseményeiről.
Erről biztosította Jean Claude Juncker EB-elnök az aktuális kormányfőnket, Viorica Dăncilát.
Ez már az 575. születésnapja Mátyás királynak, és jövőre is lesz, de van, amit csak most lehet kiélvezni.
Enescu muzsikája helyett ma reneszánsz sláger szól a városháza tornyából.
Magyarországnak megvan az aranyérme a téli olimpiai játékokon! Nekünk meg vannak szép hegyeink!
Nem megalapozott az igazságügyi miniszter kérése.
A párt szerint minden bizonnyal pszichológiai zavarokban szenvedő PSD-ellenes tüntetők voltak.
Románia elköveti a hibát, hogy folyton Erdélyhez kapcsolja a román nemzet kialakulását. Ennek nincs alapja, mondja Lucian Boia történész.
Mivel a felvetések nagy része bekerült az Európa Tanács jelentésébe.
Nem könnyű kirúgni egy főügyészt, de nem is lehetetlen. A háttérben politikai machinációk sora indulhat be.
Pár száz ember háborodott fel annyira, hogy utcára vonuljon amiatt, hogy a PSD-kormány le akarja váltani a DNA főügyészét.
Botrányos hangulatban telt sajtóértekezletén Tudorel Toader a főügyész kirúgása mellett érvelt.