Vizsgálóbizottság: Băsescu és a Boc-kormány elcsalták a 2009-es elnökválasztást

A bizottság persze többségében PSD-s tagokból áll.
Hirdetés

Traian Băsescu elnök és az Emil Boc vezette kormány olyan konkrét lépéseket tett, amelyek tehetővé tették a 2009-es államfőválasztás eredményének meghamisítását – ez a következtetése a nyolc évvel ezelőtti választás kivizsgálására létrehozott bizottságnak.

A vizsgálóbizottság szerdán véglegesített jelentése szerint Băsescu hivatalban levő államfőként a Boc-kormány segítéségével saját újabb választási győzelmét valósította meg.

„A két intézmény (az elnöki hivatal és a kormány) akcióinak tökéletes összehangoltsága azt bizonyítja, hogy ezek a lépések egy átfogó és jól előkészített terv előre eltervelt részei voltak. Az elnökválasztás meghamisítására vonatkozó terv megvalósításában a két intézmény rosszhiszeműen, a törvény irányi tisztelet teljes hiányával vett részt” – fogalmaz a jelentés.

A bizottság szerint ebben a folyamatban a hírszerző szolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is részt vett, az volt a szerepük, hogy segítsenek a beavatkozások elrejtésében.

A testület szerint döntő lépés volt ebben a tervben Dan Nica PSD-s belügyminiszter leváltása, majd a PSD-s miniszterek lecserélése PDL-s tárcavezetőkre, végül a választások megszervezésére közvetlenül befolyással levő húsz prefektus leváltása. A jelentés felsorol egy sor, konkrét választási csalásra utaló döntést és eseményt is.

Hirdetés

Az is a választási csalás gyanúját erősíti, hogy a két elnökjelölt – Băsescu és Mircea Geoană – között alig több mint 70 ezer szavazatnyi különbség volt, ami a leadott érvényes szavazatoknak csak a 0,68 százalékát jelenti.

A jelentés értékelése szerint Băsescu és a kormány tagjai többek között okirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel, valamint bűnszervezet létrehozásával gyanúsíthatók a miniszterek és a prefektusok menesztése körüli rendellenességek, valamint az elkövetett választási csalások lehetővé tétele miatt. Hangsúlyozzák, hogy csak a legfelső bíróság ügyészsége dönthet Băsescu esetleges meggyanúsításáról, míg a hajdani Boc-kormány tagjai elleni vizsgálat beindítását az államfő kérheti.

Hirdetés