Nacionalizmusban a románok, kosárlabdában a magyarok nyertek

Az utóbbiak ezzel bejutottak az Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé.
Hirdetés

A motozás volt a legbiztosabb jele annak, hogy az Európa-bajnokság legkeményebb mérkőzésére érkeztünk a Szamos-parti sportcsarnokba, a sajtónak fenntartott bejáraton ugyanis eddig csak a nyitónapon néztek bele a biztonságiak a csomagjainkba.

Pedig ekkor még a kolozsvári csoport szurkolói szempontból legnyugisabb meccse, Montenegró és Csehország összecsapása előtt jártunk, amelyet a délszlávok nagyon simán nyertek meg – a magyarok megnyugtatására, a csehek ugyanis ezzel végképp kiszállták a továbbjutásért folyó harcból.

Fotók: Manases Sándor

A nap második meccsén a spanyolok először kellett keményen megdolgozzanak a sikerért, de a horvátokat is sikerült legyőzniük, és ezzel bebiztosították a csoportelsőséget. Ekkor már a csarnokon kívül egy magyar zászló elégetésével beindult a háború, amely a csarnokban hamar átment verbális szintre: mindkét tábor lelkesen bozgorozott, trianonozott és szarromániázott.

A FRB által várt ötezer vendégdrukkernek ugyan a fele sem volt a csarnokban, viszont miközben a kemény magokat jól elválasztották egymástól, a hosszanti lelátón elfért egymás mellett mindkét csapat zászlós szurkolója. A himnuszokat ugyan senki sem fütyölte ki, de a feketepólós ultrák mindkét oldalon hátat fordítottak a pályának és a középső ujjak emelkedtek a magasba, amikor az ellenfélé hangzott fel.

A teltház nem jött össze, főleg a magyaroknak fenntartott szektorokban maradtak üres helyek, de a szebeni bérszurkolók is késve futottak be és rögtön megpróbálták átvenni az irányítást az U ultráitól, aminek az lett a vége, hogy a két román kemény mag többször is más-más rigmusba kezdett. Az is hamar kiderült, hogy a lelátók nyugodtabb részén ülők között is jelentős részben vannak magyarok, akik azért fel-felugráltak kedvenceik kosarainál. Hogy pedig a meccsre ottragadt féltucatnyi spanyol kinek szurkolt, azt csak ők tudják. Az egy szem bennmaradó horvát legalább beült a magyar szektorba.

Hirdetés

A „Ki a magyarokkal…” rigmus kissé meglepő módon csak az első félidő utolsó percében került elő (addig jóval obszcénabbak is voltak), ekkor már 6 ponttal vezettek a gyengébben kezdő magyarok. Mert a magyarok zavartalan gyalázása (a hangosbemondó egyszer sem szólt rá a román szurkolókra – ennél még a Liga 1-ben is civilizáltabban mennek a dolgok) közben egy kosármeccs is zajlott a pályán, a kosarasokra egy pillanatig sem ragadt át a lelátók feszültsége.

Az első negyedben még vezetett a román csapat, de amikor Hanga Ádám beindult, azonnal fordult az állás, és onnan kezdve a magyarok biztosan tartották 6-8 pontos előnyüket. A magyar védelem a románok sztárját, Vlad Moldoveanut is megfékezte, így Andrei Mandache magára maradt a pontgyártásban, miközben Hanga mellett Vojvoda Dávid is szórta a kosarakat. 

A negyedik negyedben egyre jobban lehetett hallani a magyar szurkolást is (a sajtószektor pont a román ultrák kakasülője előtt van, ezért őket nehezebb volt hallani), és mikor felcsendült Az éjjel soha nem érhet véget…, már Ivkovic szövetségi kapitány vezényelte a tábort. A végére a magyar ultrák is cigányoztak egyet, amire a román oldal is turbónacionalista üzemmódba kapcsolt, de a meccs addigra már eldőlt: a magyar válogatott a csütörtöki záróforduló előtt bebiztosította továbbjutását az Eb isztambuli egyenes kiesés szakaszába. Meg is kapták jutalmul újra a Himnuszt, amelynek már vége felé tartott a magyar kórus, amikor a román kemény mag rájött, hogy miről is van szó, és pfújolni kezdett. Addigra már a magyar legények rég pacsizgattak rajongóikkal. 

C csoport, 4. forduló
MONTENEGRÓ–CSEHORSZÁG 88-75
Pontszerzők:
Ivanovics 17 (3×3), Vucsevics 17, Pavlicsevics 13 (3×3), Sehovics 12 (4×3), Dubljevics 9 (1×3), Rice 9 (3×3), Vranjes 6 (2×3), Djurisics 4, Barovics 1, illetve Auda 14, Satoransky 13 (1×3), Bohácik 11 (1×3), Palyza 11 (3×3), Peterka 11 (2×3), Sirina 4, Svrdlik 3, Kryzlink 3 (1×3), Hruban 3, Kriz 2.
SPANYOLORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 79-73
Pontszerzők:
Rubio 13 (2×3), Rodriguez 12 (2×3), San Emeterio 12 (2×3), Pau Gasol 11, Marc Gasol 11 (1×3), Juancho Hernángomez 9 (1×3), Sastre 6 (1×3), Oriola 5 (1×3), Willy Hernángomez 2, illetve Saric 18 (1×3), Bogdanovic 15 (3×3), Popovic 11 (2×3), Tomas 10 (2×3), Simon 9 (1×3), Zoric 6, Bender 4.
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 71-79
Pontszerzők:
Mandache 24 (3×3), Baciu 12, Popa-Calota 11, Olah 7, Paliciuc 6, Kuti 5, Moldoveanu 5 (1×3), Török 1, illetve Vojvoda 26 (2×3), Hanga 22 (2×3), Allen 10 (1×3), Eilingsfeld 5 (1×3), Keller 4, Kovács 4, Perl 4, Karahodzsics 3, Ferencz 1.
A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Horvátország 7, 3. Montenegró 6, 4. Magyarország 6, 5. Csehország 5, 6. Románia 4.

Hirdetés