Ismét elkészül egy autópálya-szakasz, mely nem vezet sehová (VIDEÓ)

Kolozsvár nyugati kerülőútjának felelne meg, ha átadnák. Csakhogy hiányzik egy híd, amiről „megfeledkeztek”.
Hirdetés

Lassan a végéhez közeledik az A3-as erdélyi autópálya Gyalu és Magyarnádas közötti szakaszának építése, de a várva várt 8,7 kilométeres utat még egy jó ideig nem vehetik birtokukba a gépjárművek, mert az Aranyosgyéres felé vezető útra való átjutáshoz kellene egy híd.

A Szamoson átívelő viaduktot még a Bechtel-szerződés idején kezdték el építeni, de az amerikaiakkal kötött szerződés körüli bonyodalmaknak köszönhetően félbemaradt, a terveket pedig „elnyelte” a bürokrácia süllyesztője.

Az Infrastruktúráért Egyesület (Asociatia Pro Infrastructura) megnézte, hogyan is néz ki madártávlatból az említett szakasz, amelyet a „legszebb autópályamúzeumnak” nevez, mivel még legalább egy évig csak nézegetni lehet, közlekedni rajta nem. A szervezet emlékeztet: már két hónapja aláírhatták volna a megbízatási szerződést a kivitelezőkkel, de a közlekedési minisztérium illetékesei olyan jelentéktelen ügyekkel foglalkoztak inkább, mint például befejezetlen utak átadása, környezetvédelmi és geotechnikai tervezés nélküli, vagy lejárt engedélyű közbeszerzések kiírása.

A híd építését elméletileg egy olasz cég fogja elvégezni 26 millió lejért. Persze csak akkor, ha az illetékesek végre aláírják a szerződést.

Bár hosszúságát tekintve nem tűnhet fontosnak a Gyalu és Magyarnádas közötti autópálya-szakasz, de az Aranyosgyéres–Gyalu közötti autópálya folytatásaként Kolozsvár nyugati kerülőútjának felelne meg, és a DN1-es jelzésű utat kötné össze a Szatmár és Zilah felé vezető DN1F jelzésű úttal.    

Hirdetés