Harmadszor is elgaloppozik a Filmtettfeszt

Íme az erdélyi magyar filmszemle versenyprogramja.
Hirdetés

A Filmtett Egyesület harmadszor hirdette meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében. Az előválogatás eredményeként versenybe került filmek:

Bán Attila: A testépítő
Bartincki Tamara: Domboldali portrék
Búzási Gyopár-Orsolya: Babuka a fűben
Dezső Mátyás: Világszép Gyilkos-tó
Simó Ibolya: MONYO+BABA
Simó Ibolya: Tomi, Ervin és az iskola
Püsök Botond: Angela

„A válogatásban van szociográfia ízű portréfilm, animációs eszközöket használó családi legenda, játék filmezéssel és fotózással, koncertfilmes megoldásokat használó, páros portré és klasszikus ismeretterjesztő alkotás is. Valamennyi erdélyi rendező alkotása, stábtagjaik nagyrésze is idevalósi” – fogalmaz a Filmtett közleménye.

A Filmgalopp fődíja 1 millió forint, amit az NMHH Médiatanácsa ajánlott fel, a közönségdíj 1000 lej, a Nobila Casa felajánlásával.

Hirdetés

Az idei újdonságok: a Filmgalopp fődíjához idén először trófea is társul majd, a közönségszavazásra pedig online is lesz lehetőség a fesztivál ideje alatt. A díjátadóra a Filmtettfeszt utolsó estéjén kerül sor.

A verseny szabályzatát és a korábbi nyertesek listáját itt érheti el, még több információt a fesztiválról pedig itt.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 17. kiadását október 4. és 8. között szervezi meg a Filmtett Egyesület, Kolozsvár központtal, szoros együttműködésben 11 másik város egy-egy kulturális intézményével. Idén két helyszín kicserélődött, Nagyvárad, Arad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Szeben mellett Gyergyószentmiklóson és Temesváron kap helyet a fesztivál, amelynek célja változatlan: olyan, friss, változatos és színvonalas, magyar filmes válogatást elhozni az erdélyi (nem csak magyar) közönséghez, amely hagyományos moziforgalmazás révén nem vagy csak kis részében jut el hozzá.

Hirdetés