Az RMDSZ jogvédői meg vannak döbbenve

Eljutott ugyanis hozzájuk a székelyudvarhelyi miccsbotrány híre, úgyhogy feljelentést tesznek.
Hirdetés

Feljelenti Sorin Claudiu Susanut, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság brassói regionális főfelügyelőjét, illetve Radu Banciu televíziós műsorvezetőt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Mint közleményükben írják, a jogvédő szolgálat „döbbenettel vette tudomásul” a Milițianul nevű videóblogger akcióját, amivel azt akarta bizonyítani, hogy azért nem szolgálta ki az udvarhelyi Kaufland grillezőjének alkalmazottja, mert románul szólalt meg.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat emlékeztet arra, hogy a felvétel nyitás előtt készült, és egyértelműen provokációnak minősíthető, ugyanis az összevágott filmkockák azt bizonyítják, a felvétel szerzője többször próbálkozott a lejáratással, később a Kaufland által kiadott hivatalos közlemény is ezt megerősítette.

Az RMDSZ-közeli jogvédők azt is megemlítik: Sorin Claudiu Susanu, a brassói fogyasztóvédelem vezetője hivatalból kivizsgálást kezdeményezett, és a hatóság tízezer lejre bírságolta az áruházat, mert állításuk szerint ellenőreiket szintén nem szolgálták ki. Sőt egy 2015-ös hasonló bírságra hivatkoztak, amikor állítólag azért bírságolták meg a székelyudvarhelyi Kauflandot, mert a termékeiket kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdették – a Kaufland azonban ezt hivatalos közleményben cáfolta.

A szervezet emellett nem hagyja szó nélkül a B1 TV-n közvetített Lumea lui Banciu műsor augusztus 31-ei kiadását sem, amelyben a műsorvezető, Radu Banciu idegengyűlölő és nacionalista kijelentéseket tett a székelyudvarhelyi eset kapcsán Székelyföldről és összességében, a teljes romániai magyar kisebbségről.

Hirdetés

„Az ehhez hasonló nyilatkozatok bármilyen demokratikus társadalom tagjának részéről elfogadhatatlanok. Radu Banciu kijelentései az erdélyi magyarok méltóságát súlyosan megsértették, ezért szervezetünk minden illetékes fórumon jelezni fogja az esetet” – jelentette ki Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke.

Mint arról beszámoltunk, Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke szeptember elsején már feljelentette Radu Banciut magyarellenes kijelentései miatt.

Hirdetés