A székelyudvarhelyi Kauflandban állítólag a fogyasztóvédelmiseket se szolgálták ki

Mert, ugye, románul kérték, amit kértek.
Hirdetés

Az eset azt követően történt, hogy augusztus 31-én (a Román Nyelv Napján),csütörtök reggel a Milicista fedőnevű vlogger videót készített arról, ahogy odaállított a székelyudvarhelyi Kaufland parkolójában található gyorsétkezde pultjához, miccset kért román nyelven, és az eladónő nem szolgálta ki, a férfi szerint azért, mert románul beszélt. Íme, a videó:

 

 

A videó virálissá vált az interneten, majd a sajtó is felkapta: egyes orgánumok igyekeztek kiegyensúlyozottan kezelni az ügyet, mások nacionalista hisztériával reagáltak.

Médiareakciók: a higgadtságtól a hisztériáig

Hans Hedrich politológus a neuerweg.ro oldalon részletesen leírja az események kronológiáját, és levonja a következtetést, hogy „egy otromba manipulációs akcióról van szó, amely azonban, sajnálatos módon egy ártatlan személy, és közvetett módon egy egész etnikai csoport (a székelyföldi magyarok) ismételt és szándékos befeketítését eredményezi.”

Ovidiu Eftimie újságíró blogján szintén rámutat a videó hamis mivoltára, ugyanakkor arról értekezik az eset kapcsán, hogy vajon milyen pszichéje lehet annak az embernek, aki eleve úgy vág neki a világnak, hogy őt az eladók káromolni fogják. „Milyen magányos lehet, milyen ijedt, milyen kicsi. Olyan, mint egy bántalmazott kutya, amely most fél az emberektől. Azt feltételezi, hogy meg fogják ütni, ha egy ember felemeli a kezét, hogy a fejét vakarja.”

Lucian Mîndruță újságíró Facebook-oldalán szintén kiemeli a Milicista fedőnevű vlogger által készített videó gyanús részleteit, továbbá saját forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a férfi negyed órával nyitás előtt érkezett a Kaufland előtti gyorsétkezdéhez, tehát az eladónő nem tudta kiszolgálni, és a pénzt se tudta elvenni tőle. A következtetés: „Az egész történet odaégett miccsre emlékeztet, és arról szól, hogyan szítsunk ellentétet a románok és magyarok között.” Vagyis provokációról van szó.

A másik oldalon a televíziók (România TV, Antena 3, Realitatea TV), a központi sajtó (Adevărul, Gândul) nagyjából egyetlen dolgot tartottak fontosnak kiemelni: hogy lehetséges az, hogy egy románt a saját országában nem szolgálnak ki, természetesen a magyarok, csak azért, mert román. Külön figyelmet érdemel a nacionalista kirohanásairól jól ismert Rareș Bogdan televíziós műsorvezető, aki a Realitatea TV csatornán futó Hatalmi játszmák (Jocuri de putere) című műsorában egy teljes órát szentelt az ügynek csütörtök este, melynek során arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen elszigetelt esetek idővel általános jelenséggé terebélyesedhetnek a Székelyföldön, ami akár komoly konfliktusba is torkollhat.

A Kaufland reakciója

A Kaufland üzletlánc a maga részéről egyrészt közleményben elnézést kért az incidensért, és elhatárolódott az eladónő viselkedésétől: „Elnézést kérünk a székelyudvarhelyi alkalmazott viselkedése miatt. Elhatárolódunk az ilyenfajta magatartástól, ugyanis üzletláncunk elvei szerint az ügyfél iránti tisztelet és a szívélyesség az első helyen áll.” A továbbiakban a Kaufland kijelenti, hogy belső vizsgálatot indítottak az ügyben, és megtesznek minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ehhez hasonló helyzetek, többek között román nyelvtanfolyamokat is indítanak.

Hirdetés

Igen ám, de a pénteki napon a Kaufland újabb pontosításokkal állt elő. Az üzletház parkolójában elhelyezett megfigyelő kamerák felvételeiből kiderült ugyanis, hogy a Milicista fedőnevű vlogger csütörtök reggel fél tízkor érkezett a Kauflandhoz, majd 9:31 és 9:47 óra között háromszor is odament a gyorsétkezdéhez és párbeszédbe elegyedett az eladónővel. Továbbá tudta, hogy a gyorsétkezde az adott időpontban még nem nyílt ki: „A lefilmezett párbeszéd időpontjában (9:47) a gyorsétkezde még zárva volt, az alkalmazott a tízórai nyitás előtti szokásos előkészítő munkákkal volt elfoglalva. Ezért a kasszagép még nem működött, tehát az alkalmazott nem tudta beszedni a pénzt a vevőtől, vagyis nem tudta kiszolgálni a férfit, így hát visszaadta a pénzt.”

A Kaufland ugyanakkor cáfolta azon sajtóértesüléseket, miszerint 2015-ben bírságot kapott volna kizárólag magyar nyelvű szórólapok és reklámok miatt. A teljes közlemény itt érhető el

Beindultak az illetékes állami intézmények

Ám a nagy médiafelhajtás következtében a brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Igazgatóság is akcióba lépett. A felügyelők elmentek a székelyudvarhelyi Kaufland üzletházba, megpróbáltak román nyelven különböző termékeket kérni, és állítólag őket sem szolgálták ki. 

A székelyudvarhelyi Kauflandot a pénteki napon 10 000 lej pénzbírsággal sújtotta a fogyasztóvédelem. Sorin Susanu, a brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Igazgatóság főfelügyelője azt nyilatkozta, hogy a székelyudvarhelyi Kaufland üzletházhoz kiszálló fogyasztóvédelmi felügyelők magyar anyanyelvűek, ám épp azért kértek különböző termékeket román nyelven, hogy teszteljék az alkalmazottakat. Amúgy a székelyudvarhelyi Kauflandot 2005-ben egyszer már megbírságolták 5000 lejre, hasonló okok miatt: akkor az volt a baj, hogy az összes reklám és nyomtatvány szövege kizárólag magyar nyelven íródott, ami diszkriminációnak minősül a román fogyasztókra nézve.

A főfelügyelő kihangsúlyozta: igen sok a gond a régióban, a románok diszkriminálása okán. Még a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatóság is akadályba ütközött, ugyanis a helyi hatóságok felszólították, hogy vegyék le az intézmény homlokzatáról Románia címerét.

A pénteki napon az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szintén reagált az ügyben: „A székelyudvarhelyi Kaufland üzletháznál bekövetkezett incidensre vonatkozó beszámolók nyomán az Országos Diszkriminációs Tanács elnöke hivatalból eljárást indított az ügyben, és megteszi a törvényes lépéseket”, áll az intézmény közleményében.

Hirdetés