(Ton)hallatlan!
Timi
2017. augusztus 28. hétfő, 18:38
Egy román fogyasztóvédelmi szervezet szerint minden második konzerv céziummal szennyezett halat tartalmaz. Valóban érezteti még a hatását a fukusimai atomerőmű-baleset?

A Fogyasztókért Egyesület – mely tagja az Európai Fogyasztók Szövetségének – összesen 33 Romániában is kapható tonhalkonzerv vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy minden második konzerv céziummal szennyezett halból készül. Egyéb „finomságok” is kiderülnek a 12 különböző országból származó tonhalkonzervekre kiterjedő vizsgálatukból, mint például az, hogy ezek címkéinek 40 százaléka hiányos vagy téves információkkal szolgál.

Ötből két konzerven nincs feltüntetve, hogy hol akadtak „horogra” a halak. A megvizsgált tonhalkonzervek 64 százaléka növényi olajat tartalmaz, 15 százalékuk mégsem jelzi, hogy pontosan, milyen típust használtak. Sőt, a megvizsgált termékek 27 százalékán azt sem közlik a fogyasztókkal, hogy milyen fajta tonhalat használtak fel.

Bár a fukusimai atomerőmű-baleset óta eltelt több mint hat év, a Csendes-óceánban élő halakban még mindig magas a cézium-koncentráció ( 137-es izotóp), ezért érdemes az ázsiai, óceániai, ausztráliai és észak-amerikai országok vizeiből származó tonhalakat elkerülni – véli a szervezet.

A Fogyasztókért Egyesület szerint amikor tonhalkonzervet választunk, mindig nézzük meg, hogy a hal származási területe ne a Csendes-óceán legyen, különösen ne az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által 61-es, 67-es, 71-es, 77-es, 81-es, 87-es és 88-as számokkal jelölt térségekből. Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a termék címkéje szerint 100 grammban mennyi fehérje, zsír és só található. Ne vásároljunk meg olyan konzervet, amelynek csomagolása sérült.

A román szervezet megállapításai némileg ellentmondanak a nemzetközi szakemberek által megfogalmazott véleményeknek, miszerint a japán vizekből származó halak minimális veszélyt hordoznak az emberre. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a fogási hely pontos ismerete nem mindig segít a minőség meghatározásában, a Fukusimában történt baleset hatása ugyanis a tengeráramlatok, illetve a vándorló halfajok miatt sokkal távolabbra juthatott, mint az adott FAO halászati körzet határai.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22760
A torna leggólgazgadabb meccsén lefocizta a pályáról a sérülésektől is sújtott Tunéziát.
Andreas Wolter a Kolozsvár Pride meghívására érkezett, Boc-ék inkább leléptek Kínába.
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Szerbia egy félidőn keresztül továbbjutónak számított, de most brazilverésre van ítélve.
Utakat! Villamosítást! Iskolákat! Gyárakat! Városiasítást! Megyésítést! Fogyasztást! De milyen áron?
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?