(Ton)hallatlan!
Timi
2017. augusztus 28. hétfő, 18:38
Egy román fogyasztóvédelmi szervezet szerint minden második konzerv céziummal szennyezett halat tartalmaz. Valóban érezteti még a hatását a fukusimai atomerőmű-baleset?

A Fogyasztókért Egyesület – mely tagja az Európai Fogyasztók Szövetségének – összesen 33 Romániában is kapható tonhalkonzerv vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy minden második konzerv céziummal szennyezett halból készül. Egyéb „finomságok” is kiderülnek a 12 különböző országból származó tonhalkonzervekre kiterjedő vizsgálatukból, mint például az, hogy ezek címkéinek 40 százaléka hiányos vagy téves információkkal szolgál.

Ötből két konzerven nincs feltüntetve, hogy hol akadtak „horogra” a halak. A megvizsgált tonhalkonzervek 64 százaléka növényi olajat tartalmaz, 15 százalékuk mégsem jelzi, hogy pontosan, milyen típust használtak. Sőt, a megvizsgált termékek 27 százalékán azt sem közlik a fogyasztókkal, hogy milyen fajta tonhalat használtak fel.

Bár a fukusimai atomerőmű-baleset óta eltelt több mint hat év, a Csendes-óceánban élő halakban még mindig magas a cézium-koncentráció ( 137-es izotóp), ezért érdemes az ázsiai, óceániai, ausztráliai és észak-amerikai országok vizeiből származó tonhalakat elkerülni – véli a szervezet.

A Fogyasztókért Egyesület szerint amikor tonhalkonzervet választunk, mindig nézzük meg, hogy a hal származási területe ne a Csendes-óceán legyen, különösen ne az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által 61-es, 67-es, 71-es, 77-es, 81-es, 87-es és 88-as számokkal jelölt térségekből. Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a termék címkéje szerint 100 grammban mennyi fehérje, zsír és só található. Ne vásároljunk meg olyan konzervet, amelynek csomagolása sérült.

A román szervezet megállapításai némileg ellentmondanak a nemzetközi szakemberek által megfogalmazott véleményeknek, miszerint a japán vizekből származó halak minimális veszélyt hordoznak az emberre. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a fogási hely pontos ismerete nem mindig segít a minőség meghatározásában, a Fukusimában történt baleset hatása ugyanis a tengeráramlatok, illetve a vándorló halfajok miatt sokkal távolabbra juthatott, mint az adott FAO halászati körzet határai.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22760
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.