(Ton)hallatlan!
Timi
2017. augusztus 28. hétfő, 18:38
Egy román fogyasztóvédelmi szervezet szerint minden második konzerv céziummal szennyezett halat tartalmaz. Valóban érezteti még a hatását a fukusimai atomerőmű-baleset?

A Fogyasztókért Egyesület – mely tagja az Európai Fogyasztók Szövetségének – összesen 33 Romániában is kapható tonhalkonzerv vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy minden második konzerv céziummal szennyezett halból készül. Egyéb „finomságok” is kiderülnek a 12 különböző országból származó tonhalkonzervekre kiterjedő vizsgálatukból, mint például az, hogy ezek címkéinek 40 százaléka hiányos vagy téves információkkal szolgál.

Ötből két konzerven nincs feltüntetve, hogy hol akadtak „horogra” a halak. A megvizsgált tonhalkonzervek 64 százaléka növényi olajat tartalmaz, 15 százalékuk mégsem jelzi, hogy pontosan, milyen típust használtak. Sőt, a megvizsgált termékek 27 százalékán azt sem közlik a fogyasztókkal, hogy milyen fajta tonhalat használtak fel.

Bár a fukusimai atomerőmű-baleset óta eltelt több mint hat év, a Csendes-óceánban élő halakban még mindig magas a cézium-koncentráció ( 137-es izotóp), ezért érdemes az ázsiai, óceániai, ausztráliai és észak-amerikai országok vizeiből származó tonhalakat elkerülni – véli a szervezet.

A Fogyasztókért Egyesület szerint amikor tonhalkonzervet választunk, mindig nézzük meg, hogy a hal származási területe ne a Csendes-óceán legyen, különösen ne az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által 61-es, 67-es, 71-es, 77-es, 81-es, 87-es és 88-as számokkal jelölt térségekből. Vásárláskor vegyük figyelembe, hogy a termék címkéje szerint 100 grammban mennyi fehérje, zsír és só található. Ne vásároljunk meg olyan konzervet, amelynek csomagolása sérült.

A román szervezet megállapításai némileg ellentmondanak a nemzetközi szakemberek által megfogalmazott véleményeknek, miszerint a japán vizekből származó halak minimális veszélyt hordoznak az emberre. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a fogási hely pontos ismerete nem mindig segít a minőség meghatározásában, a Fukusimában történt baleset hatása ugyanis a tengeráramlatok, illetve a vándorló halfajok miatt sokkal távolabbra juthatott, mint az adott FAO halászati körzet határai.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22760
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Nem volt ellenfele a hivatalban levő államfőnek.
Nem az útviszonyoknak megfelelően autóztak.
Szombaton ünnepélyes keretek között tették le az új épület alapkövét.
Leállíttatták a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét is.
Cătălin Cherecheș éppen a magyar nemzeti ünnepen sokkolta az ünneplő közösséget azzal, hogy nekiment a Németh László Elméleti Líceumnak.
Kattintás után kiderül! (Vagy nem, de legalább szavazhat róla.)
A „párhuzamos állam” elleni küzdelem szellemében a SRI és a DNA kapcsolatára kíváncsi a kormány.
És hogyan emlékezzünk rá? 1848 a népünnepély, az erőszak és a megdicsőülés között.
Eddig az volt a román diskurzus központi témája, hogy jaj, a magyarok elrabolták a nemzeti gázt. Most meg az, hogy a magyarok tulajdonképpen ráfaragtak a gázügyletre.
Arra kérik a magyarokat, hogy a napokban ne utazzanak Kárpátaljára.
Románia kettészakadt. Az egyik része Európához tartozik. A másik valamiféle fanarióta nagybirtokhoz. Sabin Gherman írása.
A mostohává forduló idő sem zavarta el a legkitartóbb ünneplőket.