Fotó: magyarnapok.ro | Tóth Helga
Kincsek nyomában
Timi
2017. augusztus 21. hétfő, 17:50
Nemzeti ereklyénk izgalmas történetébe, a kutatásáról szóló legújabb felfedezésekbe és a koronázási szertartásokba egyaránt betekintést nyerhetünk a Lendület egyik kutatócsoportja által készített dokumentumfilmnek köszönhetően.

Miközben a Szent Korona nemzetünk legfontosabb szakrális tárgya, egészen a kétezres évekig alig voltak történészek, akik titokzatos és sokszor kalandos fordulatokkal teli múltját kutatták és tanulmánykötetekbe foglalták volna. A téma jelenlegi két legnagyobb szakértője, Pálffy Géza (az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője) és Maczó Ferenc történészek voltak a meghívottjai a nemzeti ünnepünkön – és egyben a 8. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján – tartott, filmbemutatóval egybekötött beszélgetésnek a Sapientia Tordai úti épületegyüttesének Aula Magna termében.

Sapientia Aula Magna

A közönség soraiban Pálffy Géza és Maczó Ferenc (zakóban) Fotó: magyarnapok.ro | Tóth Helga

A Magyar Tudományos Akadémia Szent Koronával foglalkozó kutatócsoportja 2012-es megalakulása óta tucatnyi kötetben foglalta össze kutatásai eredményeit, de az egyik legjelentősebb, szélesebb nyilvánossághoz is eljutó megvalósítás a most Kolozsváron is levetített A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film. Pálffy Géza elmondta: körülbelül 15 évvel ezelőtt, egy koronázási lakoma ülésrendjét kutatva kezdett foglalkozni a témával, és ekkor döbbent rá, hogy

kevés a hiteles tanulmány a Szent Koronáról, csak egy szlovák kutatás érhető el.

A kutatócsoport legfontosabb eredményeit sűrítették a filmbe, mely mint a jéghegy csúcsa, csak a lényeget mutatja be. Megtudhattuk: folyamatosan kerülnek elő új levéltári dokumentumok, sőt, még koronázási kellékek is. A filmben ezeket részletesen bemutatták, például a legrégebbi koronás országzászlót (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcáját vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt, vagy az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt koronázási cipellőt.

A filmben látható a koronázási jelvények tárolására használt vasláda is, amely a 17. század elejétől egészen 1938-ig őrizte a koronát, a jogart és az országalmát.

A film rendezője és forgatókönyvírója Bárány Krisztián, és fotósa, Bárány Dániel mind az öt magyar koronázó városba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázó templom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. Pálffy a film, illetve a kutatócsoport egyik eredményeként számolt be arról, hogy tudatosodott Sopron 17. századi elfeledett koronázóvárosi múltja, ugyanakkor számos tévhit tisztázódott.

A moderátorok – Lupescu Radu és Lupescu Mária egyetemi oktatók – kérdésére válaszolva elmondta: rengeteg téveszme kering a témában.

„A Szent Korona olyan, mint a foci és a politika, mindenki ért hozzá”

– jegyezte meg. Úgy gondolja, hogy ezekre a tudósoknak reagálniuk kell, hiszen máskülönben olyan kitalációk járják át a közbeszédet és a bulvársajtót, miszerint a Szent Koronának köze van a Kheopsz-piramishoz, a sumér vagy az avar kultúrához, illetve az, hogy II. József, aki Bécsbe szállítatta a koronát, kicseréltette lemezeit.

A Szent Korona legrégibb hiteles ábrázolása 1555-ből

A történész természetesnek tartja, hogy sok az elmélet a koronáról, hiszen évszázadokig (a 16. századig) nem létezett hiteles leírása, nem tudjuk például, a kereszt mikor került rá.

Említésre méltó ugyanakkor, hogy erdélyi vonatkozásai vannak a Koronával kapcsolatos legújabb felfedezéseknek: Kolozsváron, a Kemény-család hagyatékából került elő az első dokumentum, mely a koronázási szertartások menetét írta le, ugyanakkor a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumban őrzik Lipót király feleségének koronázási érméjét. Pálffy szerint

biztosan lesznek még új felfedezések.

Maczó Ferenc szakterülete az utolsó magyar királyi koronázás. Mint ismeretes, IV. Károlyt 1916. december 30-án, a budai Mátyás-templomban kenték fel. Az erről készített mozgóképes felvételek – melyek a dokumentumfilmben is szerepelnek – a ceremónia szigorú rendje mellett az emelkedett közhangulatot örökítik meg. Az előkészületeket egyébként az Operaház intendánsa, Bánffy Miklós gróf irányította a korszak legkiválóbb művészei – Kós Károly, Lechner Jenő, Pogány Móric –  támogatásával.

Ahogy a filmből is kiderül: az évszázados hagyományoknak megfelelően pontos koreográfia szerint zajlott le az utolsó magyar király  koronázása. Meg volt határozva, mely családok vihetnek saját zászlót, kik állhatnak a legközelebb a királyhoz, és mit fognak enni a koronázási lakomán. Ez utóbbival kapcsolatos érdekesség, hogy senki nem nyúlt a díszlakoma fogásaihoz, a háborúra való tekintettel ugyanis érintetlenül küldték el a hadikórházakban lábadozó katonáknak.

Újdonság volt viszont a szertartás magyaros jellege, a magyar művészek közreműködése, a Himnusz zenekari megszólaltatása, a dolmányok jelenléte vagy az, hogy postai bélyegeket bocsátottak ki a király tiszteletére, illetve mindennapi használati tárgyakra is felkerült a király és a királyné portréja. Maczó szerint

sok még a leletanyag a koronázásokkal kapcsolatosan, többek között Erdélyben is.

Nem lehetetlen feladat ezeknek a felkutatása – tette hozzá.

A beszélgetés során rengeteg izgalmas kérdés felmerült a moderátorok és a közönség részéről, így megtudhattuk, hogy a királynéi koronák hollétéről sajnos mind a mai napig nem tudunk, és ma már nehéz, bár nem lehetetlen, egy erre irányuló kutatást végezni. Szóba került az olajjal való felkenés misztikája is. Ez mindvégig megmaradt a ceremónia részének, a középkorban különösen fontos volt, de nem volt olyan kitüntetett szerepe, mint a franciáknál.

Felmerült a kérdés, hogy milyen feltételeknek kellett teljesülniük ahhoz, hogy egy koronázást legitimnek tartsanak. A közhiedelem úgy tartja, hogy csak a Szent Koronával Székesfehérvárott, a Nagyboldogasszony-bazilikában az esztergomi érsek – annak hiányában a rangidős főpap – által végzett koronázás a hiteles, de Pálffy szerint

az öt koronázó város bármelyikében elfogadott volt a ceremónia megszervezése.

Az egyházi személyek számára olyan megtiszteltetés volt, ha koronázhattak, hogy akár hordszékben is eleget tettek a kötelezettségüknek.

Pálffytól megtudtuk: a kutatócsoport munkája tovább folytatódik, legközelebb a Korona hazatéréseinek történetét (szám szerint tizenegyszer volt távol) viszik filmre.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22651
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.