Jelenet a Budapest Angyalából
A bosszú angyala
pazs
2017. augusztus 19. szombat, 15:30
Eláruljuk: képregényesen. Békés Márton történész szerint bevallottan hőskultuszt építenek a rendhagyó műfaji kerettel.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc mítoszát többféleképpen feldolgozták már, de a képregény eddig nem tartozott azon médiumok közé, amelyet a pesti srácok és lányok közdelmének megörökítésére használtak volna. Azaz ez sem teljesen igaz, mert – amint Békés Márton történész, a budapesti Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója elmondta – nem kisebb művész készítette az első (igaz, csak négyoldalas) képregényt a magyar forradalomról 1959-ben, mint Jack Kirby, akit többek közt Amerika kapitány figurájának megalkotójaként ismerünk.

Békés Márton történész ismertette a kiadványt|Fotók: a Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala

A Terror Háza, illetve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány azonban az '56-os emlékévre egy igazi, színes (azaz helyenként fekete-fehér), szélesvásznú, keményfedelű, igencsak mutatós és reprezentatívnak szánt kiadvánnyal jelentkezett: a Budapest Angyala már címében is a hollywoodi szuperhős-legendáriumot idézi. És ez nyilván nem véletlen: Békés Márton szerint a műfajjal és a szuperhős-tematika megidézésével a fiatalabb korosztályokhoz szeretnék közelebb hozni '56 fiataljainak történetét.

A pesti srácok persze nem igazi szuperhősök, abban az értelemben, mint mondjuk Superman, Batman vagy a Pókember, de bizonyos szempontból ők is rendelkeztek egyfajta „szuperképességgel”: a szabadság iránti vággyal és elkötelezettséggel, amellyel – erkölcsi értelemben – egy röpke történelmi pillanat erejéig sikerült önmaguk és a világ fölé emelkedniük.

Nem érdektelen elmondani, hogy a képregényt – amelynek szövegét Tallai Gábor írta – az a Futaki Attila rajzolta, aki a ma élő talán leg(el)ismertebb, amerikai óriáscégeknek – például a Disneynek – is dolgozó magyar képregényrajzoló külföldön. Ők egyébként ugyanezen a napon Brüsszelben, a képregényműfaj egyik európai fellegvárában mutatják be a Budapest Angyalát.

A történet főhősének neve – Angyal János, avagy John Angel – bevallottan rájátszik a forradalom egyik ismert hősének, a hithű kommunistából forradalmi mártírrá vált Angyal Istvánnak a nevére. A sztori dióhéjban az, hogy a forradalom leverése után Amerikába menekült pesti srác, aki időközben egy nagyvállalat vezetőjévé vált az újvilágban, a nyolcvanas évek vége felé hírét veszi, hogy a szovjetek azt az őrnagyot nevezték ki budapesti nagykövetnek, aki '56-ban szerepet vállalt a Corvin közi ellenállás felszámolásában, és számos forradalmár vére tapad a kezéhez. Feleségével – aki szintén „pesti srác”, vagyis pesti lány – elhatározzák, hogy hazautaznak és bosszút állnak egykori ellenségükön.

Van itt minden, ami egy képregényes történethez kell, akció, szerelem, hősiesség: Békés Márton elmondja, hogy az a kedvenc képregénykockája, amikor Angyal János, régi – de még mindig csodásan üzemelő – motorkerékpárján, két Molotov-koktéllal a kezében támadja meg a gonosz szovjet tisztet, a bosszú lángoló angyalaként. És naná, hogy happy end a vége...

Mert a történész szerint a forradalom győzött: azért győzött, mert mi most beszélünk róla. És hogy ez hőskultusz volna? Igen, az – szögezi le Békés Márton –, de vállaltan: ez kijár '56 „hétköznapi szuperhőseinek”, a „minden sarkon ott álló Puskás Öcsiknek”, akik világszerte irigyelt erkölcsi tőkét halmoztak fel a magyarságnak. Még ilyen vad- és képregényes formában is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22632
Többek közt ezt is megtudhattuk Boros Zoltántól, akinek szakmai és életpályáját egy jó hangulatú kolozsvári esten követhettük végig.
Azt a városnévtáblát, amelyet a Musai–Muszáj csoport egy biciklire szerelve parkolt le a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán. Leláncolva.
Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Liviu Dragnea és holdudvara védelmet remél Orbán Viktortól az EU-val szemben. Például. Mert Orbán Viktor erős. Dragnea meg nem.
Hogyan kerül biciklire egy háromnyelvű helységnévtábla, és miért?
A román tanácsosok is megszavazták az EMNP kezdeményezését, hogy a magyar nemzeti ünnepen vendégeljék meg az ünneplőket, az RMDSZ miatt mégsem lesz belőle semmi.
Most aztán vakarhatja a fejét Dragnea úr is, meg Iohannis úr is. Meg úgy általában, minden fejes. Sabin Gherman írása.
Az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága a Székelyföld név használatának tiltására, a hivatali anyanyelv-használatra és a kétnyelvű utcanévtáblákra is kitér.
A nagyon alapos és pragmatikus elemzésnek tűnő szövegben végig ott bujkál az üzenet: Románia Orbán Viktor csicskája!
Bár tizenkilenc pályázat érkezett az útügyhöz a 60 kilométer megépítésére, nem fogják elkapkodni a kivitelezést.
A magyarországi választások mocskába belekevert erdélyi magyar családnak többen is felajánlották a jogi segítséget.
Uniót kiáltottak a moldovaiak. Aztán ellenuniót. És erre már a románok is megragadták az egyesülés bikájának szarvát.
Kis román szélsőséges heraldika Hans Hedrich kommentárjával. Sokan ismerik ezeket a furcsa jelképeket, így együtt mégis ijesztően idegenül hatnak.
Kolozsvár polgármestere azt ígérte, hogy a közeljövőben kihelyezik a még hiányzó többnyelvű városnévtáblákat.