USR-tagok: nem a Koalíció a családért kezdeményezésére

Bár a párttagok majdnem fele legszívesebben egyáltalán nem foglalna állást a kérdésben.
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) állást kell foglalnia a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó kezdeményezéssel kapcsolatban, és nem kell támogatnia a Koalíció a családért indítványát – ez az eredmény született az alakulat által szervezett belső referendumon.

A párttagoknak hét nap állt a rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a belső referendum keretében feltett két kérdésre. Vasárnap éjfélkor zárták le a szavazást, és az alakulat honlapján közzétett adatok szerint az 1829 tag közül 1453-an éltek a lehetőséggel.

Arra a kérdésre, hogy állást kell-e foglalnia a pártnak a Koalíció a családért által kezdeményezett népszavazás kapcsán, 766-an (52,7%) válaszoltak igennel, 682-en nemmel. Ugyanakkor 864-en (82,5%) vannak azon a véleményen, hogy az USR-nek nem kell támogatnia a kezdeményezést, 184 ennek az ellenkezőjére adták a voksukat.

„A belső referendum eredménye szolgál majd az USR Országos Politikai Tanácsa által hozandó döntés alapjául. Az USR belső referenduma premiernek számít a román politikában, ugyanakkor bizonyítéka annak, hogy az alakulat betartja ígéretét, miszerint változtatni kíván a romániai politizálás módján” – áll még a párt honlapján.

FRISSÍTÉS: Időközben Elek Levente, az USR ügyvivő elnöke bejelentette, hogy a tagok többségének véleménye az alakulat hivatalos álláspontja. „A tagok azt akarják, hogy az USR foglaljon állást az alkotmánymódosítással kapcsolatban és ellenezze azt. Az álláspontunk tehát az, hogy elutasítjuk az alkotmánymódosítást – mondta az Agerpres hírügynökségnek Elek Levente. „Nem indokolt jelenleg a változtatás, főleg ezen tételek esetében, amelyekkel kapcsolatban világos a szabályozás a Polgári törvénykönyvben. Nem esedékes most pénzt és energiát fektetni ebbe” – fogalmazott az ügyvivő elnök.

Elek: Gyere vissza, Nicușor!
Elek Levente azt is közölte, hogy hétfő reggel megpróbálta felvenni a kapcsolatot az alakulat volt elnökével, Nicuşor Dannal, de nem sikerült beszélnie vele.
„Én felkérném, hogy térjen vissza a pártba. Szerintem Nicuşor Dan az alakulat legfontosabb embere, és mellettünk van a helye” – mondta az ügyvivő elnök.
Ezt megelőzően Nicuşor Dan azt mondta, nem tér vissza a pártba, mert az a választási kampányban kinyilvánítotthoz képest más álláspontot képvisel. A volt elnök hozzátette, abban az esetben tér vissza az alakulathoz, „ha a vezetőtestület kimondja, hogy e megosztó téma kapcsán az USR-nek nincs egységes álláspontja”.

Hirdetés