pont
Jean St'Ay
2017. augusztus 12. szombat, 17:03
A Ceaușescu-diktatúra utolsó belügyminisztere volt.

Postelnicut 86 éves korában érte a halál. Néhány hete súlyos légúti problémákkal beutalták a bukaresti katonakórházba.

Tudor Postelnicu 1977-ben hívta fel magára a figyelmet, a Zsil-völgyi bányászok sztrájkját vérbe fojtó különítmény tagjaként. Tetteinek következményeként egy évvel később kinevezték az Állambiztonsági Szolgálat, a Szekuritáté élére. Postelnicu a Román Kommunista Párt központi bizottságának tagja is volt, 1987-től a forradalomig pedig belügyminiszter.

Postelnicu neve kapcsolatba hozható több román disszidens, köztük Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin és Gheorghe Ursu meghurcolásával.

Az 1989-es forradalom idején letartóztatták és kihallgatták a katonai ügyészségen. 1990 február 2-án elkezdődött Postelnicu pere a bukaresti területi katonai törvényszéken. Életfogytiglani fegyházra ítélték, vagyonát elkobozták és megfosztották bizonyos jogaitól. A vádlott fellebbezett, melynek következményeként az ítéletet népirtásról különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre változtatták, így Postelnicu 14 év börtönbüntetést kapott.

1997-ben ismét 18 évet kapott, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért, az Autóbusz-ügyben. A Szekuritáté parancsára megöltek három fiatalt, amikor utóbbiak túszul ejtették egy autóbusz utasait és így próbáltak nyugatra menekülni.

Tudor Postelnicu végül csupán hét évet töltött börtönben. 2009-ben az ügyészség vizsgálatot indított ellene a hírhedt terrorista, Carlos, a Sakál finanszírozása ügyében.

Postelnicué az az elhíresült aranyköpés, amelyet a katonai törvényszék előtt mondott a pere során: „Kérem, jegyezzék fel: gazember voltam.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22548
A szakminiszter szerint ezután az összes tankönyvet az állami tankönyvkiadó fogja nyomtatni.
A kormány támadást intézett a jogállam, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc ellen – véli az államfő.
Az állami hivatalosságok által rituális módon emlegetett „stabilitás” eszméje elvesztette relevanciáját a társadalom számára.
Az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulója természetesen el sem képzelhető hozzá illő logó nélkül.
Nem Cotroceni-ben dőlne el, ki irányítsa a DNA-t és a DIICOT-t.
Állítólag lakásproblémái miatt keseredett el annyira, hogy ezt a megoldást válassza.
A Főtér által készített cikkeket, fotókat és mozgóképes interjúkat szedtük egy csokorba össze Olvasóinknak.
A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Sepsi OSK-val játszott meccsen történt incidensek miatt tesz panaszt.
A szerző elegánsan leoltja Andrei Pleșut: a románoknak semmi érdemük Kelemen Hunor szakmai érdemeit tekintve.
Klaus Iohannis az első román elnök, aki azt sugallja, hogy a hadsereg nehéz helyzetben van és szükség esetén képtelen megvédeni minket, mert nincs mivel.
A teniszcsillagnak elege volt abból, hogy a románok mindig dühösek, ha veszít. Figyelem: SPORTSZERŰTLEN HUMORVESZÉLY!
Bringások is használhatják, és működik rajta a zöldhullám.
Mert állítólag megfenyegetett egy börtönigazgatót.
Nemzeti ereklyénk izgalmas történetébe, a kutatásáról szóló legújabb felfedezésekbe és a koronázási szertartásokba egyaránt betekintést nyerhetünk a Lendület egyik kutatócsoportja által készített dokumentumfilmnek köszönhetően.