pont
Jean St'Ay
2017. augusztus 12. szombat, 17:03
A Ceaușescu-diktatúra utolsó belügyminisztere volt.

Postelnicut 86 éves korában érte a halál. Néhány hete súlyos légúti problémákkal beutalták a bukaresti katonakórházba.

Tudor Postelnicu 1977-ben hívta fel magára a figyelmet, a Zsil-völgyi bányászok sztrájkját vérbe fojtó különítmény tagjaként. Tetteinek következményeként egy évvel később kinevezték az Állambiztonsági Szolgálat, a Szekuritáté élére. Postelnicu a Román Kommunista Párt központi bizottságának tagja is volt, 1987-től a forradalomig pedig belügyminiszter.

Postelnicu neve kapcsolatba hozható több román disszidens, köztük Paul Goma, Ion Caraion, George Constantin és Gheorghe Ursu meghurcolásával.

Az 1989-es forradalom idején letartóztatták és kihallgatták a katonai ügyészségen. 1990 február 2-án elkezdődött Postelnicu pere a bukaresti területi katonai törvényszéken. Életfogytiglani fegyházra ítélték, vagyonát elkobozták és megfosztották bizonyos jogaitól. A vádlott fellebbezett, melynek következményeként az ítéletet népirtásról különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre változtatták, így Postelnicu 14 év börtönbüntetést kapott.

1997-ben ismét 18 évet kapott, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért, az Autóbusz-ügyben. A Szekuritáté parancsára megöltek három fiatalt, amikor utóbbiak túszul ejtették egy autóbusz utasait és így próbáltak nyugatra menekülni.

Tudor Postelnicu végül csupán hét évet töltött börtönben. 2009-ben az ügyészség vizsgálatot indított ellene a hírhedt terrorista, Carlos, a Sakál finanszírozása ügyében.

Postelnicué az az elhíresült aranyköpés, amelyet a katonai törvényszék előtt mondott a pere során: „Kérem, jegyezzék fel: gazember voltam.”

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22548
Az RMDSZ támogatja a törvénytervezetet.
A tíz legvonzóbb megye közül hat Erdélyben található. Így néz ki a lakosság belső migrációja Romániában.
A feketelistán persze a Székelyföld is ott van.
De igen szánalmas lett az eredmény, pláne miután kiderült, hogy is áll a dolog valójában.
A katalán helyzet világosan mutatja, hogy Romániában miért nem fogadható el semmilyen autonómiakövetelés, mert az végül alkotmánysértéshez fog vezetni.
Még több szabadságot szeretne Lombardia és Veneto.
A csipkebogyó, azaz hecsedli/hecserli Kalotaszeg jellegzetes növényének számít. Nem csoda, hogy egész fesztivált építettek köréje. Ott jártunk, és amit láttunk...
Az '56-os forradalom emlékére most lyukas az egyik magyar zászló a budapesti parlament főlépcsője felett.
A kulturális miniszter testvéri jobbot nyújt, hogy együtt ünnepeljük Romániát.
És a tűzvédelmi engedélyek beszerzését is egyszerűsítik.
A regionális kormányt felfüggesztik. Carles Puigdemont elnök levonul a pályáról. És hat hónapon belül regionális választások lesznek.
Kétszázötven évig mostohán bánt velük a sors, míg otthonra leltek. Hetven év után is jövőt terveznek a bukovinai székelyek. Helyszíni riport a Völgység fővárosából.
A helyenként zavaros szövegből egy dolog biztosan kiderül: a románok most már Ausztriától is rettegnek. Miért? Hát, hogy elvész Erdély, azért!
Legalábbis ez derül ki egy Katalóniában elvégzett felmérésből. Közben a spanyol kormány elkezdte rendkívüli ülését, ahol lényegében Katalónia sorsáról döntenek.