Kolozsvári csend-térkép a Mimesis fesztiválon

A Szépművészeti Múzeum underground labirintusában. A Kolozsvári Magyar Napokon.
Hirdetés

Ez ugyanis az idei, ötödik Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál témája. A meghívott 28 alkotó olyan Csendtérképet teremt a Bánffy-palota kazamatáiban, amelyre, ha úgy tetszik, ugyancsak szüksége lehet a kolozsváriaknak az elmúlt idők zajos fesztiválozásai után.

Az Insomnia Kávéházban tartott sajtótájékoztatón Márkos Tünde főszervezőtől megtudhattuk, hogy a Mimesis Fesztivál is megnőtt, mint minden valamit magára adó rendezvény. Ezért a Bánffy-palota pincelabirintusán kívül a fesztivál idén belakja az Uránia-palotát, illetve a Reactor kísérleti alkotóteret is. És lesz ezeken a helyszíneken, kérem, minden, mi szemnek (s fülnek) ingere, a klasszikusnak számító táblaképtől a konceptuális művészeti alkotásokon keresztül az installációig, video-artig és performanszig.

Az első tárlat „otthona” az Uránia-palota, ahol vasárnap (augusztus 13.) délután hat órakor Mátyás László és Daradics Árpád kőrajz-kiállításával indul majd a fesztivál. A hivatalos megnyitóra hétfőn, augusztus 14-én délután fél ötkor kerül sor, a Bánffy-palotában. A szokásos megnyitóktól picit talán eltérően, afféle irodalmi áthallás gyanánt, költők olvasnak fel erre, vagy nem erre az alkalomra írt verseikből, a BHF Trió pedig hozzátesz némi „fülalávalót”, hogy ne csak csend legyen a térképen.

Dorel Găină képzőművész elmondta, hogy a Mimesis gyakorlatilag egy kortárs vizuális művészeti mozgalom, amely, mint minden jó mozgalom, évről évre átírja a művészettörténelem nagykönyvének egy-egy lapját, a Kolozsvári Magyar Napok biztosította keretek között. Igazi olvasztótégelyként működik, ahol jól megférnek egymással a különböző elvek, ideológiák, stílusok, generációk, és bizony, a magyar és román alkotók is. 

Iakob Attila muzeológus szerint a Mimesis egy vérbeli, interkulturális projekt, amely nagyon fontos a Szépművészeti Múzeum szempontjából. Kolozsvár (sajnos) egyetlen művészeti múzeumának kötelessége otthont adni a kortárs, alternatív művészeti projekteknek. Mert szép ugyan egy 19. századi festmény, de azért a 21. században más dolgokról is szó van.

Hirdetés

A Mimesis fesztivál idén betöltötte az ötödik „életévét”. Ennek kapcsán egy születésnapi bulira is sor kerül, de arra októberig várni kell. Az idei fesztivál katalógusát is akkor mutatják majd be. Addig azonban még van egy kis idő, és jó pár Kolozsvári Magyar Nap, ahol a rengeteg programpont közt a kortárs művészek alkotásait is élvezhetjük. Ráadásul, a Bánffy-palotai kazamatáinak hűvösében. Ami nem elhanyagolható szempont ebben a melegben.

A fesztivál rendezvényei a 8. Kolozsvári Magyar Napok idején, augusztus 13. és augusztus 20. között látogathatók. További részletek itt.

Hirdetés