Romániába is került mérgezett tojás

Temes megyében foglalt le egy tonnát az élelmiszerbiztonsági hivatal.
Hirdetés
Ezer kilogramm, fipronil rovarirtóval fertőzött folyékony tojássárgát foglalt le a Temes megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, az élelmiszerek és takarmányok sürgősségi beavatkozási rendszerének (SRAAF) szerdai közbelépése során. A mérgezett tojássárgák Németországból származtak. 
 
A hírügynökségekhez eljuttatott tájékoztatás leszögezi, hogy a mérgezett élelmiszert teljes egészében lefoglalták és elégették, kereskedelmi forgalomba semmi nem került belőle. Az illetékes hatóságok továbbra is készenlétben állnak, hogy azonnal azonosítsák és semmisítsék meg azokat a tojásszállítmányokat, amelyek fipronilt tartalmaznak. 
 

A fipronil gyakori összetevője 

olyan állatorvosi termékeknek, amelyekkel az állatokat támadó tetvek, bolhák, kullancsok ellen védekeznek. Használata viszont Európában tilos olyan állatok esetében, amelyeket emberi fogyasztásra szánnak.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint az anyag nagyon mérgező. Ha gyakran és jelentős mennyiségben kerül az emberi szervezetbe, komoly egészségügyi problémákat okoz, főként a májat, a pajzsmirigyet és a vesét károsítja.
 
A romániai élelmiszerbiztonsági hatóság mindegyik megyei kirendeltsége szúrópróbák során ellenőrzi az országban található tyúkfarmokat, hogy megelőzze a mérgező rovarirtóval szennyezett tojások forgalomba kerülését. Az Európai Bizottság mindegyik tagállamot figyelmeztette, hogy ellenőrizze a tyúkfarmokat, hogy azok ne kezeljék a baromfit és a tojásokat engedélyezetlen vegyszerekkel. 
 

Eddig nyolc európai országot érint a mérgezett tojások botránya,

írja a Mediafax most, hogy Romániába is került belőlük. A Politico korábban azt írta, az Európai Bizottság hét olyan országról tud, ahol ezek piacra kerültek, ezzel pedig földrajzilag nagyon kiterjedt a pár napja kirobbant botrány.
 
Legújabban Luxemburg jelentette, hogy több tételnyi tojást is kivont a piacról, ami azt jelenti, hogy ott viszont ténylegesen piacra kerültek rovarirtós tojások. Az egyik tételben olyan magas volt a fipronil koncentrációja, hogy az már árthat a kisgyerekek egészségének. Felnőttek szervezetére még nincs hatással, közölték a luxemburgi hatóságok.
 
A holland hatóságok július végén közölték, hogy több baromfifarmot is bezártak, mert magas koncentrációban bukkantak fipronilra. Egy belga céget azért vontak vizsgálat alá, mert illegális tetűirtót készített fipronillal.
 

A vizsgálatot még júniusban indították,

de csak júliusban értesítették az Európai Bizottságot – írja a Politico.
 
A Hollandiából tojást importáló Németország júliusban kezdett vizsgálódni. A három ország augusztus elején értesítette a többi tagállamot az európai riasztó rendszeren keresztül, hogy mérgezett tojást exportálhattak. Hollandia augusztus 4-én figyelmeztette Svédországot, 6-án pedig Svájcot, hogy farmjairól fipronilos tojás került ezekbe az országokba. Németország 5-én értesítette ugyanerről Franciaországot és Nagy-Britanniát.
 
Holland gazdálkodók attól tartanak, a botrány terebélyesedni fog, és több millió baromfi kényszervágását rendelik el az országban, miután pár százezret már levágtak, írja a Reuters. A tojásokat azonnal bevonták a boltok polcairól, a fogyasztókra ott már nem jelent veszélyt, a gazdálkodók számára viszont hetekbe, ha nem egyenesen hónapokba fog kerülni, amíg újra tojást termelhetnek.

Hirdetés