Bűnvádi eljárás indult Dorin Florea és tanácsadója, Claudiu Maior ellen

A marosvásárhelyi polgármestert bűnrészességgel gyanúsítja a DNA.
Hirdetés

Hivatali hatáskör túllépésével vádolja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester tanácsadóját, Claudiu Maior volt alpolgármestert. Ugyanebben az ügyben Florea ellen hivatali hatáskör túllépésében való bűnrészesség gyanúja miatt indítottak bűnvádi eljárást.

A DNA csütörtöki közleménye szerint Claudiu Maior 2016 márciusa és 2017 júniusa között összesen 9 198 fizetési meghatalmazást írt alá törvénytelenül, 2016. március 1-jén ugyanis az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg esetében, amelynek nyomán három évre eltiltották a köztisztségviseléstől.

Miután lemondott az alpolgármesteri és helyi tanácsosi tisztségről, Claudiu Maiort tanácsadójává alkalmazta Dorin Florea, és a fizetési megbízások aláírására is felhatalmazta – mutat rá a DNA közleménye.

Az ügyészek szerint Florea polgármesterként két olyan rendelkezést adott ki, amelyekkel – a törvényi előírások áthágásával – lehetővé tette Claudiu Maior számára, hogy a hatósági tiltás ellenére közhatalmi tevékenységet gyakoroljon.

Claudiu Maiort 60 napra hatósági felügyelet alá helyezték. Ez idő alatt rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen, csak az ügyben illetékes ügyész előzetes engedélyével hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy másik érintettjével, sem a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal alkalmazottaival, nem mehet a városházára, és nem töltheti be a polgármesteri tanácsadói tisztséget.

Hirdetés