Túl keveset szoptatnak a romániai anyák

A csecsemők alig 16 százalékát táplálják kizárólag anyatejjel életük első hat hónapjában.
Hirdetés
A romániai újszülöttek mindössze 12%-át kezdik el szoptatni a születést követő első órában, és a csecsemők alig 16%-át táplálják kizárólag anyatejjel életük első hat hónapjában – derül ki az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet és a szoptatási világszervezet (Global Breastfeeding Collective) jelentéséből.
 
A világ 194 országából származó adatokat feldolgozó jelentés szerint a 0-6 hónapos csecsemők mindössze 40%-a kap kizárólag anyatejet, és ez az arány csak 23 országban haladja meg a 60%-ot – derül ki a jelentésből, amelyet a szoptatás világhete alkalmából ismertettek.
 
Ebben rámutatnak: kutatások igazolták, hogy a szoptatás a csecsemőre és az édesanyára egyaránt jótékony hatással van. Szoptatással megelőzhető a hasmenés és a tüdőgyulladás – két vezető halálok a csecsemőknél –, ugyanakkor a szoptató anyáknál kisebb a valószínűsége a petefészek- és mellrák kialakulásának, amelyek szintén vezető halálokok a nőknél.
 
Egy, a témában készített elemzés arra is rávilágított, hogy újszülöttenként mindössze 4,70 dolláros ráfordításra lenne szükség ahhoz, hogy 2025-ig világszinten 50%-ra nőjön a kizárólag anyatejjel táplált 0-6 hónapos korú csecsemők aránya. Amennyiben ezt sikerülne elérni, tíz év alatt 520 000, 5 évesnél kisebb gyermek életét lehetne megmenteni. Ez ugyanakkor 300 milliárd dolláros gazdasági hasznot generálna, hiszen a megbetegedések számának csökkenésével visszaesnének a kezeléssel járó költségek.
 
A szoptatási világszervezet felhívást intéz a világ országaihoz, alkalmazzák maradéktalanul a tápszerek forgalmazására vonatkozó nemzetközi szabályzatot, ellenőrizzék szigorúan az ebben előírtak betartását, és vegyék figyelembe az egészségügyi világszervezet ajánlásait. Javasolja továbbá, hogy teremtsenek a szoptatást támogató környezetet a szülészeteken, alkalmazzák a sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés elvét. 

Hirdetés