41 fok is lehet hétvégén

De csak akkor emelik harmadfokúra a hőségriadót, amikor lejár a másodfokú ma este, és regisztrálják az adatokat.
Hirdetés
A hétvégén országszerte kitart a rendkívüli hőség – nyilatkozta szerdán az Agerpres hírügynökségnek az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) szolgálatos meteorológusa, Oana Catrina. A szakember azt mondta,
 
Románia nyugati régióiban a hétvégén a 41 Celsius-fokot is meghaladhatja a nappali csúcshőmérséklet.
 
Nagyon meleg lesz jövő héten is, az első napokban a déli és a délkeleti országrészben várható kánikulai hőség. 
 
Arra a kérdésre, hogy Romániában is számítani lehet-e a következő napokban arra, hogy a legmagasabb, harmadfokú, piros hőségfigyelmeztetést adnak ki, mint például Magyarországon vagy Olaszországban, a szakember azt válaszolta, erről minden országban a több évtizedes mérések alapján meghatározott sokéves átlaghőmérséklethez viszonyítva döntenek. 
 
„Románia nyugati felében jelenleg narancssárga riasztás van érvényben, az ország többi részére pedig sárga figyelmeztetés érvényes. Arról, hogy milyen riasztást adunk ki ezután, a jelenlegi figyelmeztetések megszűntekor regisztrált adatok alapján születik döntés” – mondta. 
 
Csütörtök estig Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében másodfokú riasztás van érvényben, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 
 
A katasztrófavédelmi hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy a kánikulai hőségben

semmiképpen se hagyják magukra a gyermekeket az autóban,
 
a járművek utastere ugyanis nagyon gyorsan felmelegszik a napon, ami tragédiához vezethet. Az orvosok szerint 26 Celsius-fokos kinti hőmérséklet esetén az autóban 20 perc alatt 43 fokra, 40 perc elteltével 48 fokra, 60 perc után pedig 51 fokra melegszik a levegő. 
 
„A gyermekek testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban nő, mint a felnőtteké. Amikor egy gyermek testhőmérséklete eléri a 40 Celsius-fokot, belső szervei fokozatosan felmondják a szolgálatot, 41,6 foknál pedig beállhat a halál. Az autók utastere a tűző napon nagyon rövid idő alatt felmelegszik, így a tragédia könnyebben bekövetkezhet, mint azt gondolnánk” – figyelmeztetnek a szakemberek. 

Hirdetés