Rendesen belenyúlnak az igazságszolgáltatásba

Augusztus 23-án tudjuk meg, hogyan – ígéri a miniszter.
Hirdetés
Augusztus 23-án hozzák nyilvánosságra az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvényeket módosító tervezetet – közölte szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter. A tárcavezető Facebook-bejegyzése értelmében nem formai, hanem lényegi módosítások várhatók. 
 
A miniszter azt követően tette ezt a bejelentést, hogy Mihai Tudose kormányfő az Agerpres hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, nincs időponthoz kötve az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvénycsomag véglegesítése. 
 
„Tudorel Toader volt Brüsszelben, hazajött, most pedig újabb tárgyalássorozat következik a hazai szakmai szervezetekkel mindarról, amiről Brüsszelben szó volt. (…) Nincs konkrét határidő, amikor kész lesz, akkor kész lesz” – fogalmazott a miniszterelnök. 
 
A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ugyanakkor azt mondta egy kedd esti televíziós műsorban, hogy Tudorel Toader miniszternek augusztus végéig ismertetnie kell a törvénycsomagot, amelynek kidolgozásakor a „jóérzés” kell hogy irányítsa. Dragnea szerint a módosítások fő célja hatékonyabbá tenni az igazságszolgáltatást, illetve megfelelő védelmet biztosítani a bíráknak. 
 
Idén január végén bő egy hónapos tüntetéssorozatot váltott ki szerte az országban, hogy az akkori, szintén szociáldemokrata igazságügyi miniszter javaslatára a Grindeanu-kormány olyan sürgősségi kormányrendeleteket fogadott el, amelyek dekriminalizálták volna a szolgálati visszaélést, illetőleg átgondolatlanul nyújtottak volna közkegyelmet. Mindkét jogszabály kedvezett volna Liviu Dragnea pártelnöknek, aki ellen szolgálati visszaélés címén folyik korrupciós büntetőper.
 
A kezdményezéseket a Grindeanu-kormány visszavonta, a tárca vezetését pedig Tudorel Toader vette át, aki megőrizte tisztségét a saját pártja által megbuktatott Grindeanut váltó Mihai Tudose kormányában is. A közkegyelmi törvényjavaslatról pedig már több közmeghallgatást is tartott.
 

Hirdetés