könyvből futni
csubakka
2017. augusztus 1. kedd, 14:21
Ön például tudja az emelt térdű futás szabatos definícióját? Na ugye...

Mihai Tudose kormányfő hétfő este azt mondta: reméli, hogy csak vicc Liviu Pop oktatási miniszter javaslata a testnevelést tankönyv bevezetéséről.

Kiderült, hogy egyáltalán nem vicc és egyáltalán nem csak ötletről van szó, az ötödikeseknek szóló egyik testnevelés tankönyv ugyanis elkészült, nyilvános és elektronikus formában le is tölthető bárki által.

Erről maga Liviu Pop beszélt egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón. A tankönyv megkapta a szükséges jóváhagyásokat, a szerződéseket aláírták, az iskolák pedig máris megrendelhetik. Ő maga a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó testnevelés tankönyvét látta, amely szerinte olyan információkat tartalmaz, amelyekre a tanulóknak, a szülőknek és a tanároknak egyaránt szükségük van.

A kiadó honlapján elérhető tankönyv leginkább egy tornaóra-elméleti munka, amelyben részletesen,  „szakszerűen” le van írva, hogy mi az a tornasor, hogyan kell a diákoknak felsorakozni, hogyan kell menni (!), szaladni, megállni, ugrani, mászni stb.

Az emelt térdű futásnál például leírták, hogy az egyik lábat a levegőbe emeljük, meglendítjük, a combot a talajjal párhuzamos helyzetbe hozzuk, majd a térd teljesen felemelkedik, mielőtt a lábat a földre helyezzük.

Vagy például a kosárlabda fejezetnél a szerzők tudományosan leírják, hogy miként kell fogni a labdát és hogyan kell passzolni. Ilyesmik vannak benne: „A passzal kapcsolatot teremtesz a támadásban levő játékosok között”.

A tankönyv PDF-formátumban letölthető a jobb oldali képre kattintva.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22389
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.