könyvből futni
csubakka
2017. augusztus 1. kedd, 14:21
Ön például tudja az emelt térdű futás szabatos definícióját? Na ugye...

Mihai Tudose kormányfő hétfő este azt mondta: reméli, hogy csak vicc Liviu Pop oktatási miniszter javaslata a testnevelést tankönyv bevezetéséről.

Kiderült, hogy egyáltalán nem vicc és egyáltalán nem csak ötletről van szó, az ötödikeseknek szóló egyik testnevelés tankönyv ugyanis elkészült, nyilvános és elektronikus formában le is tölthető bárki által.

Erről maga Liviu Pop beszélt egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón. A tankönyv megkapta a szükséges jóváhagyásokat, a szerződéseket aláírták, az iskolák pedig máris megrendelhetik. Ő maga a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó testnevelés tankönyvét látta, amely szerinte olyan információkat tartalmaz, amelyekre a tanulóknak, a szülőknek és a tanároknak egyaránt szükségük van.

A kiadó honlapján elérhető tankönyv leginkább egy tornaóra-elméleti munka, amelyben részletesen,  „szakszerűen” le van írva, hogy mi az a tornasor, hogyan kell a diákoknak felsorakozni, hogyan kell menni (!), szaladni, megállni, ugrani, mászni stb.

Az emelt térdű futásnál például leírták, hogy az egyik lábat a levegőbe emeljük, meglendítjük, a combot a talajjal párhuzamos helyzetbe hozzuk, majd a térd teljesen felemelkedik, mielőtt a lábat a földre helyezzük.

Vagy például a kosárlabda fejezetnél a szerzők tudományosan leírják, hogy miként kell fogni a labdát és hogyan kell passzolni. Ilyesmik vannak benne: „A passzal kapcsolatot teremtesz a támadásban levő játékosok között”.

A tankönyv PDF-formátumban letölthető a jobb oldali képre kattintva.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/22389
Ízelítőként, mivel a kolozsvári Szent Mihály-plébánia tárgyi és eszmei hagyatékának gazdagságát képtelenség egy tárlat keretében bemutatni.
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az erdélyi magyar rockzene legendás együttese, a Metropol Group nemzedékeken átívelő koncerttel avatta fel a Bánffy-udvar színpadát.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.