Kelta és magyar bulival indult idén Méra

A breton ihletésű világzenét ezúttal olasz és lengyel csapat hozta el a Kolozsvár melletti leghíresebb csűrbe.
Hirdetés
Az öreg diófa és alatta a hangulat változott legkevésbé egy év alatt, a Méra World Music fesztivál első kiadása óta. Cserepekből kirakott infópult, raklapokból összeállított beléptető kapu és a szemét szelektív gyűjtésének helyi szabályai fogadnak a mérai Szarka-telek hagyományos fakapuja mögött. Jelzik, hogy a világzenei fesztivál idén is natúr – akar lenni, írnám, ha érződne itt bármilyen erőlködés, de nem érződik.
 
A mérai Szarka-telek kapuja
 
Fotók: Szabó Tünde
 
 
Ücsörgés Mérán
 
Annyira nem, hogy az ücsörgés, hátradőlés és a fetrengés a fűben volt a fesztiválközönség legfőbb tevékenysége csütörtök délután.
 
 
Árnyék
 
Erre a fesztivál építészei is rásegítettek: asztalból és ízléses árnyékolóból is többet hoztak idén.
 
 
Csűrszínpad
 
Miénk itt a tér a Csűrszínpad és a diófa között.
 
 
Csűrstúdió
 
A szomszédos telken lévő Csűrstúdió egyelőre backstage, péntektől itt zajlnak a filmvetítések.
 
 
Méra Pub
 
Nem csak miccsből és sült krumpliból áll a menü a kedvenc pihenőfesztiválunkon, sőt. Szombaton Kalotaszeg helyi termékeit kóstolhatjuk a gasztroudvaron.
 
 
Szelekt
 
Azt még nem is láttuk, milyen ötletes bútorokkal rendezték be idén a KOOHO építészei a telek mögötti gyümölcsöst Jámbor zónává (a chillzone mérai néve Jámbor, a bivaly után), mert még le volt zárva az odavezető híd, de a hulladék szelektív gyűjtésében és a fesztiváltérképen egyáltalán nem szokványos jelekkel igazítanak el.
 
 
Hinta a patak fölött
 
A diófa után idén a patak hídja is kapott egy hintát.
 
 
Brigan
 
És a színpad is egy kis fa- és textildekorációt. Itt épp az olaszországi Brigan együttes énekes-dudását csaptuk a textilhúrok közé.
 
 
Tótágas buli a Brigannal
 
Az olasz csapat Európa minden tájáról gyűjtött kelta dallamokat: Transhumanza Sonora című legfrissebb albumukhoz hét évig. Míg a felnőttek ülő üzemmódban élvezték ki finom játékukat, a gyerekek gyorsan rámozdultak a ritmusokra.
 
 
Méra
 
A világzene ráérős fesztiválként zeng Mérán, két koncert között érdemes kilépni a Szarka-telekről, és szétnézni a faluban.
 
 
Kapuk Mérában
 
Az egyik oldalon a kapukat érdemes olvasgatni, …
 
 
Minivásár
 
… a másikon néhány stand állt össze minivásárrá. Igen, van kürtőskalács is, ha valaki hiányolná.
 
 
Boltajtó Mérában
 
A Bivalymúzeum sokkal híresebb, mint ez a bolt, azért mutatjuk meg most a cégért. 
 
 
Beltaine
 
Estefelé a lengyel Beltaine sok-sok tagja és hangszere jelent meg a Csűrszínpadon.
 
 
Beltaine
 
Rögtön egyértelművé tették, hogy érdeklődésük kevésbé folklorisztikus, mint a Brigané, inkább bulisztikus. 
 
 
 
Aminek aztán nem is lehetett ellenállni.
 
 
Rendhagyó prímástalálkozó
 
Hosszas hangolás után zendített rá a Rendhagyó prímástalálkozó – merthogy ez nem egy esemény, hanem együttes. Méghozzá a magyar népzenében forgolódó legjobb szólistáké. 
 
 
Türelmetlen táncosok
 
Akik egyből úgy húzták (illetve fújták és pengették), hogy két táncos rögtön a színpad elé ugrott figurázni. Nem győzték kivárni a táncházat, pedig aztán bekövetkezett, aminek be kellett következnie: miután levonult a zenekar, a közönség egy része döngölte a csűr deszkapadlóját. Mi több, késő éjjel még egy népzenei jam session is összejött a bárpult előtt.
 
Pénteken aztán besűrűsödött a népzene: prímásverseny zajlott a Bivalymúzeumban, Fölszállott a páva a Csűrszínpadon, majd román és magyar népzenészek lépnek fel előbb mindenki a saját bandájában, késő este pedig jön a nagy keveredés örömzenében és táncházban.
 
Szombaton mexikói, erdélyi román és magyarországi cigányzene mozdítja be a világzenehallgatókat: a Parno Graszt Erdélyben is többször bebizonyította már, hogy az évszázad egyik legbulisabb fesztiválzenekara.

Hirdetés