Kilenc élelmiszer jobb Nyugaton, mint Romániában

Huszonkilenc terméket vizsgáltak meg a hatóságok.
Hirdetés

Eltéréseket mutattak ki laboratóriumi vizsgálatok kilenc olyan élelmiszer esetében, amelyet nyugat-európai országokban és Romániában is forgalmaznak. A mezőgazdasági minisztérium szerdán közzétette az élelmiszerek listáját, amely azt mutatja, hogy a kilenc, Romániában és Nyugaton is forgalmazott termék esetében a címkén szereplő adatok nem egyeznek.

A listán négyféle halkonzerv, sertéspárizsi, grillkolbász, pástétom, császárszalonna és sertéssonka szerepel. A vizsgálatok eredménye szerint például a párizsinál 279 kcal/100 gramm szerepel a termék címkéjén, míg a romániai minta esetében 259,09 kcal, a külföldi minta esetében pedig 274,32 kcal. Az eltérések a termékek protein- és zsírtartalmában mutatkoznak meg.

Az ellenőrzés során 29 mintát vettek nyugat-európai és romániai boltokban kapható termékekből (tejtermék, húsfélék, hal és csokoládé), majd laboratóriumban elemezték az összetételüket.

Petre Daea miniszter azt mondta: még a szerdai nap folyamán elküldik az eredményeket za Európai Bizottságnak, és kérni fogják az ilyen termék-összehasonlítások szabályozásának kidolgozását.

Nemrég egy Csehországban végzett hasonló vizsgálat mutatta ki, hogy Németországban és Ausztriában jobb az áruminőség, mint Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Hirdetés