Amerikai katonák sérültek meg egy erdélyi hadgyakorlaton

Éjszakai ejtőernyős ugrás közben tucatnyi amerikai egyenruhás ugrott rosszul.
Hirdetés

Tizenkét amerikai katona sérült meg, amikor szombatra virradóra ejtőernyős ugrást hajtottak végre az aranyosgyéresi 71-es légitámaszpont térségében megrendezett Swift Response 17-1 elnevezésű hadgyakorlaton. A földet éréskor elszenvedett lábsérülésekkel bevitt sérülteket a kolozsvári katonai kórház sürgősségi osztályára szállították, közülük tizenegyen vasárnap elhagyhatták a kórházat, egy személyt további kezelésre bent tartanak, mivel gerincsérülést szenvedett, de törést nem állapítottak meg nála.

A Swift Response 17-1 elnevezésű programba épülő támadógyakorlaton mintegy ezer román és amerikai katona vett részt.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a forgatókönyv arról szólt, hogy a román és amerikai csapatoknak körbe kellett venniük és el kellett foglalniuk egy légibázist.

A gyakorlat hajnal 4 órakor kezdődött és körülbelül négy órán át tartott.

A Swift Response 17-1-en (SR 17-1), amely a Saber Guardian 2017 nemzetközi hadgyakorlat kiegészítője, részt vett benne az amerikai Texas 143 gyalogezred és 2-es lovasezred 800 katonája és a román szárazföldi erők 150 katonája. Bevetették a MiG-21 LanceR vadászrepülőgépeket, és IAR-330 Socat harci helikoptereket, illetve a Gepard légvédelmi lövegeket és a páncélozott kétéltű csapatszállítókat (TAB) is.

A hadgyakorlat részeként pénteken, az aranyoslónai (Luna) légitámaszponton kilenc Herkules C130 teherszállító repülőgép nehéz haditechnikai eszközöket ejtőernyőzött.

Hirdetés

A gépek a magyarországi pápai légibázisról szálltak fel és többek között Humwee-ket (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű – sz.m.) engedtek alá ejtőernyővel. A forgatókönyv szerint az ejtőernyőzés három és fél órát tartott.

Szombatra virradóra egy másik gyakorlat keretében 500 amerikai katona végzett ejtőernyős ugrást.

A SR17-1 egy évente megrendezett hadgyakorlat, amelyet az USA európai szárazföldi erői vezetnek a szövetséges erők együttműködési képességének fejlesztése érdekében.

A SR17-1 július 18-23 között több helyen zajlik Bulgária, Magyarország és Románia területén.

Hirdetés