Szexvideót nézegettek ma a moldvai ortodox érsekségen

Megnézték és kielemezték kollégái a huși püspök állítólagos szexvideóját. „Csúnya dolgok” láthatóak benne, állapították meg.
Hirdetés

Hétfőn a moldvai és bukovinai ortodox érsekség papjai megnézték azt a 18 perces, cenzurázatlan szexvideót, amelyen feltehetően Huşi püspöke, Corneliu Bârlădeanu szerepel, amint egy másik, papi ruhát viselő férfival létesít szexuális kapcsolatot.

Az érsekség szóvivője, Marian Timofte a látottak alapján elmondta: a videóban szereplő két férfi szexuális töltetű párbeszédet folytat, viselkedésük pedig nem egyeztethető össze az egyházi szolgálat semelyik fokozatával, legyen szó püspökről, papról vagy diakónusról. A párbeszéd egyetlen elkülöníthető részletében egy olyan ajándékról esik szó, amelyet a püspök hozott partnerének az egyik utazása alkalmából. A szóvivő megerősítette, hogy a videón szereplő férfi kinézete és hangfekvése is hasonlóságot mutat a püspökével.

Timofte azt is elmondta: „csúnya dolgok” láthatóak a felvételen, amelyek nem egyeztethetőek össze a keresztény erkölccsel. A szóvivő korábban megígérte, hogy maximális szigorral járnak el az ügyben. Az ortodox egyház először felkér egy szakértőt annak megállapítására, hogy a felvétel eredeti-e, hiszen a püspök azt állítja, hogy a felvétel hamisított. Amennyiben kiderül, hogy eredeti, a püspököt kizárják az ortodox egyházból, de ameddig a zsinat nem dönt erről, addig tarthat miséket.

A belső vizsgálatot kiterjeszthetik az Aranyszájú Szent János ortodox teológiai szemináriumra is a másik szereplő beazonosítása végett.

A felvétel egyébként évekkel ezelőtt készülhetett, és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is vizsgálja, mivel a püspököt három kollégája zsarolhatta a kiszivárogtatással.

Hirdetés