Minority SafePack: itt írja alá!

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt az első szignáló fecske.
Hirdetés

Az RMDSZ kolozsvári székházában frissen, lendületesen mutatták be a jogaink.eu című oldalt, ahol bárki érintett aláírhatja a Minority SafePack nevű polgári kezdeményezést. A technikai briefingnek nevezett (kampány)bemutatón részt vet Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, illetve kelemen Hunor szövetségi elnök, aki ugyan fizikailag nem volt jelen a bemutatón, viszont bejelentkezett Skype-on, rögtön a találkozó elején.

Kelemen Hunor elmondta, hogy bizony, nehéz munka lesz meggyőzni az európai jogalkotókat arról, hogy az európai őshonos kisebbségek jogait megvédjék, tekintettel arra, hogy jelenleg ott van, ugye, Európa boldogabbik része, ahol az őshonos kisebbségeket nem diszkriminálják, illetve Közép- és Kelet-Európa (Románia is, persze), ahol a nemzeti politikai vezetők sokat beszélnek arról, milyen mintaértékű az országukban a kisebbségek helyzete, viszont a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja. A Minority SafePack kezdeményezésnek az a végső célja, hogy európai törvénykezés útján védjék meg az őshonos kisebbségek jogait, akik semmit sem akarnak elvenni a többségtől, csupán azokat az értékeket akarják megvédeni, amelyeket maga az EU is elismer.

Ezt követően Kelemen Hunor elsőként töltötte ki (írta alá) a romániai aláírási ívet, a sajtó orra előtt. A kitöltés néha nehézkesen ment, viszont a szövetségi elnök végül három és fél perc alatt megbirkózott a feladattal.

Miután Kelemen Hunor elköszönt, Porcsalmi Bálint elmondta, hogy a 2013-ban útjára indított kezdeményezést 2017. április 3-án jegyezték be az Unió illetékesei, és attól a pillanattól kezdve egy év áll a kezdeményezők rendelkezésére, hogy összegyűjtsék a szükséges egymillió aláírást, összesen hét EU-s tagállamból. Romániában például 250 000 aláírást terveznek begyűjteni, Magyarországon 500 000-et, Olaszországban 120 000-et, Szlovákiában 50–70 000-et. Azért indították el az online aláírásgyűjtést korábban, mert nyáron, tekintettel a vakációra, szabadságokra, nehezebb lenne bekopogni a polgárokhoz, viszont szeptemberben beindítják az offline kampányt is.

Hirdetés

Az aláírásgyűjtési kampány 2018. április 2-án ér véget. Az aláírásokat minden, a kezdeményezésben részt vevő országban hitelesíteni kell. Romániában a belügyminisztérium lakossági nyilvántartó hivatala végzi majd ezt a feladatot. Figyelem: minden polgár csak egyszer írhat alá, online vagy offline. A kettős állampolgárok eldönthetik, hogy a magyarországi vagy a romániai ívet írják alá. Fontos tudni, hogy az online kitöltési ív egyszerűbb, könnyebben kitölthető, mint az offline.

A tervek szerint 2018. július 2-ig minden tagállam leellenőrzi az aláírások hitelességét, és legkésőbb 2018. október 2-ig elkezdődik a jogalkotás. Porcsalmi Bálint hangsúlyozta: ez a kezdeményezés mindannyiunk közös ügye, hiszen minden erdélyi magyar számára fontos a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználat, illetve az egyéni elbánás a többségi nemzettel szemben. Vagyis, magyarán: ne diszkrimináljanak minket. Tehát, tessék csak szépen aláírni, itt.

Hirdetés