Tusk elé tuszkolták Tudosét

Átláthatóságot ígért az ET elnökének, és azt, hogy csak széles konzultáció után nyúlnak bele az igazságügybe.
Hirdetés
Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott kedden Mihai Tudose kormányfő. Tusk a találkozóból az európai értékek tiszteletben tartásának, valamint a korrupcióellenes harcnak a fontosságát emelte ki:
 
 
A felek a korrupcióellenes harc kapcsán megegyeztek abban, hogy minden törvénykezdeményezésre csak a döntésben érintettek, valamint a civil társadalom véleményének előzetes meghallgatása után kerülhet sor.
 
A beszélgetés során elhangzott, hogy az igazságügyi minisztérium feladata gyakorlatba ültetni az alkotmánybíróság döntéseit, a kezdeményezéseket pedig ezt követően nem a kormánynak, hanem a parlamentnek kell elfogadnia az átláthatóság elvének tiszteletben tartásával.
 
A találkozón szóba került a Moldovai Köztársaság uniós csatlakozásának kérdése, valamint Románia közelgő EU-elnöksége is. A miniszterelnök Románia állandó brüsszeli képviseletének székhelyén úgy nyilatkozott: 
  • tárgyalópartnereit az ország stabilitásáról biztosította, 
  • nagyon határozottan megerősítette, hogy nem vezetik be az üzleti forgalomra kivetett plusz adót,
  • és vállalta, hogy a kormány tartja a 3%-os kültségvetési hiánycélt.
A miniszterelnököt fogadta kedd este Brüsszelben Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is, ezzel ért véget Tudose miniszterelnöki minőségében tett első külföldi útja. A találkozóra elkísérte Victor Negrescu, európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter és Luminiţa Odobescu, Románia állandó brüsszeli képviseletének vezetője. A találkozó napirendjén többek között Románia közelgő EU-elnöksége szerepelt. 
 
Korábban Tudose találkozott Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság első alelnökével és Corina Creţuval, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával.

Hirdetés