Borboly: mintegy ötven veszélyes medve van Hargita megyében

Emberekre és háziállatokra támadnak, de a termést is tönkreteszik.
Hirdetés

Körülbelül 50 olyan medve van Hargita megyében, amely gondot okoz, emberre vagy háziállatokra támad, ezért mielőbbi közbelépésre van szükség esetükben, hosszú távon pedig intézményi szintű együttműködés révén kell megoldani a medvekérdést – vélekedett Borboly Csaba.

A Hargita megyei önkormányzat elnöke az Agerpres hírügynökségnek elmondta: nem vadászati, hanem közbelépési kvótáról van szó, ez körülbelül ötven egyedet jelent, amelyek emberre, háziállatokra támadnak, vagy tönkreteszik a gazdaságokat.

Hosszú távú megoldásnak a vonatkozó törvények megváltoztatását látja, valamint olyan övezetek kialakítását, amelyek minél közelebb biztosítanak helyet a nagyvadaknak természetes életterükhöz.

„A villanypásztorok és a megelőzést szolgáló felszerelések szintén hozzájárulhatnak a nagytestű ragadozók távol tartásához. A hulladékgazdálkodás terén pedig medvebiztos szeméttárolókra van szükség” – vélekedett a Hargita megyei tanács elnöke.

Hirdetés

Mint megírtuk, szerdán mintegy ötszáz személy tüntetett a környezetvédelmi minisztérium székhelye előtt, kérve a veszélyes medvék kilövésének engedélyezését. A tüntetőkkel való tárgyalások után Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy miniszteri rendeletet bocsát ki egy nagytestű ragadozókra vonatkozó közbelépési kilövési keretről. A csütörtökön közvitára bocsátott határozat értelmében 140 példányról van szó, nem a korábban említett 175-ről.

Csütörtökön újabb medvetámadás volt Hargita megyében: anyamedve támadt egy gombászó zetelaki férfira. A férfi több sérüléssel került kórházba, állapota stabil. Ez az ötödik eset ebben az évben Hargita megyében, hogy kórházba kerül valaki medvetámadás miatt.

Hirdetés