Megveregette Bukarest vállát Klemm, de azért politikai stabilitást kért

Az amerikai nagykövet a kapcsolatok szorosabbra fűzését ígérte, de azért burkoltan beszólt a román politikumnak.
Hirdetés

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége  teljesíteni fogja Donald Trump amerikai elnök akaratát, hogy megerősítsék Románia és az USA közötti stratégiai együttműködést – jelentette ki Hans Klemm, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövete kedden.

A nagykövet Klaus Iohannis román államfővel együtt nyitotta meg az USA nemzeti ünnepe alkalmából adott fogadást.

A diplomata beszédében többször utalt a román államfő múlt hónapi, washingtoni látogatására.

„Amint washingtoni látogatásán is kiderült, a román és amerikai népnek számos közös vonása van, köztük a szabadságszeretet (…) és a hagyományok tisztelete. (…) Nagykövetségem teljesíteni fogja az amerikai elnök akaratát, hogy megerősítsük a stratégiai együttműködést. Idén ősszel minden idők legnépesebb amerikai küldöttsége látogat Romániába és mi támogatni fogjuk a befektetések bővítését mindkét irányban”- jelentette ki Klemm.

Hozzátette, hogy ezt egy stabil, átlátható és kiszámítható politikai környezetben lehetne a legnagyobb hatékonysággal megvalósítani.

A nagykövet beszélt a katonai együttműködésről is és kiemelte, hogy Románia vállalta, hogy nemzeti össztermékének két százalékát védelmi kiadásokra fordítja.

Hans Klemm szerint a Trump-Iohannis találkozó „nagyon hosszú ideje a legfontosabb kétoldalú esemény volt” az USA és Románia történelmében.

Hirdetés

A nagykövet emlékeztetett az amerikai elnök elismerő szavaira, ami Románia szerepvállalását illeti nemzetközi téren a terrorizmus elleni harcban, és értékelte belpolitikai síkon a korrupcióellenes küzdelem eredményeit.

Klaus Iohannis államfő a rendezvényen kifejezte meggyőződését, hogy a Donald Trump elnökkel sorra került találkozója után az Egyesült Államok és Románia kapcsolata erősebb, mint korábban bármikor.

Iohannis azt mondta: az Egyesült Államok szavatolja Románia biztonságát.

A fogadáson részt vett Mihai Tudose miniszterelnök és Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke is.

Hirdetés