Három nap múlva kezdődik a VIBE fesztivál

Még csak alig kezdődött el a fesztviálszezon Erdélyben: legközelebbi állomás Marosvásárhely.
Hirdetés
Már csak három nap van hátra, csütörtökön kezdődik a marosvásárhelyi VIBE fesztivál. A szervezők napi ötezer fiatalra számítanak Erdély minden területéről. A fesztiválra nem csak a bulizni vágyókat várják: a családdal érkezők is számtalan érdekességet találhatnak az ingyenes VIBE Koli nyári egyetem programjában és a fesztivál területén.
 
A szervezés utolsó száz méterében a fesztivál helyszínének berendezésével, a színpadok felépítésével foglalkoznak a VIBE Fesztivál szervezői. A fesztivál változatos zenei kínálattal készült az idei, első kiadásra, amely jól tükrözi az erdélyi fiatalok ízlésvilága is. Ott lesz a nemzetközi zeneipar egyik ismert alakja, Borgore és a tekintélyes elektronikus zenei pályát maga mögött tudó Pendulum dj set. Bulizhatunk majd a bulibáróval, Kis Grófóval is, aki legendás koncertjeiről is híres.
 
Lesz Akkezdet Phiai vagy Bëlga annak, annak aki az undergroundot kedveli, és Margaret Island, Wellhello, Intim Torna Illegál, 30Y is a magyar mainstream popzene és alternatív rock közönségének. Az erdélyi fellépők külön színpadon, a Kompgyárban váltják egymást négy napon át, rájuk külön érdemes lesz figyelni, hiszen izgalmas hazai alkotókkal találkozhatunk. Összesen több mint 50 fellépő szórakoztatja majd a VIBE Fesztivál közösségét. A fesztivál területén vidámpark és gazdag ételkínálattal rendelkező food-court is lesz. A VIBE a Festipay rendszerét alkalmazza, így contactless kártyával lehet majd fizetni a különböző szolgáltatásokért. A helyszínen beszerzett kártyákat készpénzzel vagy bankkártyával is lehet feltölteni, így megkönnyítve a fizetést.
 

 
A VIBE fesztiváligazgatója a szervezők közleménye szerint azt szeretné, ha a VIBE-ot teljes mértékben magukénak éreznék a marosvásárhelyiek, hiszen nélkülük nem is születhetett volna meg a fesztivál. „A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé fog válni négy napra, ahol életre szóló barátságok és szakmai kapcsolatok alakulnak ki és erősödnek meg. A Marosvásárhelyre látogató fesztiválozók révén pezsgés és élet költözik a városba, aminek van gazdasági oldala is, hiszen számos helyi vállalkozó, szolgáltató jut többletbevételhez a Marosvásárhelyre látogató több ezer fiatal révén. Több tucat helyi vállakozás csatlakozott a VIBE támogatóihoz: a belvárosi üzletek kirakataiban megjelenhettek a fesztivál plakátjai és a bejárati ajtókon a We VIBE Tîrgu Mureș/Marosvásárhely! matricák” – mondta el Rés Konrád Gergely fesztiváligazgató.
 
A VIBE Koli nyári egyetem programjai bárki számára hozzáférhetőek, hiszen ingyen vehetnek részt az érdeklődők akár úgy is, hogy a fesztiválra nem váltottak jegyet. Ide nyugodtan lehet a gyerekeket hozni, hiszen gyereksarok is lesz, ahol a BBTE marosvásárhelyi kirendelt tagozatának pedagógia szakos diákjai vigyáznak majd a kicsikre. A szülők közben szétnézhetnek a Maros-parton felsorakoztatott programok között, beülhetnek egy előadásra, vagy megtekinthetik Gönczy Tamás A gettó arcai témában összegyűjtött fotóit, a néprajzos hallgatók Tényképek című kiállítását, vagy a műszakis hallgatók laskahídjainak teherbírását tesztelhetik. A könyvturira érdemes könyvekkel érkezni, hiszen csereberélésre is lehetőség lesz, a REFO500 sátorban pedig társasjátékok várják az érdeklődőket, de akár ugyanitt interaktívan tanulhatnak az érdeklődők is a reformáció eseményeiről. A szombati napon 11–18 óra között az egészségsátor ingyenes méréseinek köszönhetően az is kiderül, mennyire bírja szervezetünk a fesztiválozást.
 

 
A VIBE Koli egyszerre inspirációforrás és együttgondolkodás – írja a közlemény –, mert a programba változatos tematikákat és a legkülönbözőbb területeken dolgozó szakembereket gyűjtöttek össze a szervezők: lesz szó robotmadarakról, fotózásról, hazai fejlesztőkről, elsősegélynyújtásról vagy például szépségről és divatról, de lesznek különböző témájú közéleti beszélgetések is, többek között Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, Winkler Gyula EP-képviselő vagy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára is jelen lesz. Bemutatásra kerül a marosvásárhelyi műemlékek topográfiája is: épületek története, tervrajzai, fényképei válnak megtekinthetővé, illetve egy térkép, mely ezek korát jelöli.

Hirdetés