Kilövetnék a veszélyes medvéket Székelyföldön

Ma épp Háromszéken támadt a medve egy kecskéit legeltető férfira.
Hirdetés
Legelő állatait őrző, bikfalvi férfira támadt a medve kedd délben – írja az Agerpres. A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást. 
 
A nagyvad Bikfalva faluszéli házaitól alig néhány méterre támadta meg a kecskéket legeltető embert. Múlt vasárnap szintén Bikfalva határában láttak egy anyamedvét két boccsal – számolt be a hírügynökségnek Ráduly István, Uzon (Ozun) község polgármestere. Az elöljáró elmondta: a medve által megtámadt férfi úgy menekült meg, hogy egy kerítésen át beugrott az egyik udvarba. Két kecskét viszont megölt a nagyvad. 
 
Ráduly hozzátette: szerdán minden illetékes állami intézménytől lépéseket fognak kérni a lakosság védelmében. „Lehetetlenség, hogy az emberek nem mehetnek ki a házból. Mindenhova átiratokat fogok küldeni. (…) Ha medvéket akarnak tartani, vigyék őket Brüsszelbe, vigyék az Alpokba. Vihetik Bukarestbe is, ha akarják, mert ez így már nem mehet tovább. (…) Oda jutottunk, hogy ezen ország lakói már kevesebbet érnek, mint egy medve” – fakadt ki Ráduly István. 
 
Korábban Sepsibodokon láttak egy útszéli fára felkapaszkodni egy anyamedvét, amely a településen található elhagyott kaszárnya területén él. 
 

Hargita megye már lépett

Közös átiratban kérte a környezetvédelmi minisztertől kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Adrian Jean Andrei Hargita megyei prefektus a kilövési engedély kibocsátását azon medvék esetében, amelyek emberre támadnak, vagy anyagi károkat okoznak. 
 
A két közjogi méltóság által aláírt dokumentum felhívja a figyelmet, hogy a medveállomány megnövekedése már nemcsak az ültetvények és háziállatok épségét, hanem az emberéleteket is veszélyezteti, a lakosság nem érzi magát biztonságban. Úgy vélik, a kilövés a medveállomány tudományos ellenőrzését is szolgálja.
 
Adrian Jean Andrei nemrég azt nyilatkozta, hogy a medvék garázdálkodása már elviselhetetlenné vált a megyében. 
 
Hargita megyében az év eleje óta több tucat háziállat vált a medvék martalékává, négy személy pedig kórházba került medvetámadásban szerzett sérülésekkel.

Hirdetés