Mihai Tudosét akarja a PSD miniszterelnöknek

Az eddigi – most épp ideiglenes – gazdasági miniszter volt az egyetlen, aki elvállalta. Hat név merült fel.
Hirdetés
Jóváhagyta a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága, hogy Mihai Tudose ügyvivő gazdasági minisztert jelölje az alakulat a miniszterelnöki tisztségre – jelentette be hétfőn az alakulat alelnöke, Lia Olguţa Vasilescu.
 
Vasilescu elmondta, hat név merült fel a végrehajtó bizottság ma délelőtti ülésén, öten nem vállalták a tisztséget, köztük ő maga sem, ahogy ezt már három napja nyilvánosan is bejelentette. Mihai Tudose jelölését a végrehajtó bizottság nem egyhangúlag szavazta meg, négyen tartózkodtak.
 
Tudose jelölését a kisebbik koalíciós partner, az ALDE is támogatja, erősítette meg Călin Popescu Tăriceanu. Az ALDE elnöke elmondta, alakulatának vezető testületének ülésén azt is eldöntötték, hogy kezdeményezik Remus Borza kizárását a pártból, mivel múlt héten a parlamentben a Grindeanu-kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány ellen szavazott.
 

De miért éppen Mihai Tudose?

A PSD elhíresült kormányértékelőjében, amelyet a korrupciós ügye miatt korábban menesztett Darius Valcov állított össze, a gazdasági tárcát vezető Tudose 0 (nulla) végrehajtott intézkedéssel szerepelt, két intézkedést részben végrehajtott, 17-tel maradt el a kormányprogramhoz képest.
 
Ebben a hónapban Dragnea még bízott abban, hogy a gazdasági miniszter be tudja indítani a Szuverén Fejlesztési Alapot.
 
Mihai Tudose a SRI akadémiáján doktorált 2010-ben Gabriel Oprea vezetésével, így válhatott ott tanárrá. Doktori dolgozata kapcsán azonban plágiumgyanú merült fel. Ennek említésére Liviu Dragnea pártelnök ma azt válaszolta, hogy egyrészt Tudose visszavonta a doktorátusát a gyanú felmerülésekor, másrészt Victor Pontát is plágiummal gyanúsították, mégis jó miniszterelnök volt, értékelt Dragnea.
 

Mihai Tudose 1967-ben született Brăilán,

1991-1994 között végzett jogi és közigazgatási karon, a 2000-es években több posztgraduális kurzust is elvégzett a menedzsment, diplomácia és biztonságpolitika terén. 1992 óta tagja a PSD-nek, illetve elődpártjának, 2015 óta a párt egyik alelnöke, a pártban Liviu Dragneához közelállónak tartják. 
 
1992-1999 között jogász volt egy szenátori irodában és a brăilai Farex cégnél, utána egy évig megyei tanácsos volt. 2000-ben brăilai képviselő lett, 2016 végén ötödik mandátumát is megszerezte. 2004-2014 között a képviselőház gazdasági bizottságának elnöke volt. Egy évig, 2014 decemberétől 2015 novemberéig gazdasági, kereskedelmi és turisztikai miniszter volt a Ponta-kormányban. 
 
Ekkor vádolta meg az Oknyomozó Újságírásért Romániai Központja azzal, hogy a SRI Mihai Viteazul nevét viselő akadémiáján írt és megvédett doktori dolgozatát részben, 50 oldal erejéig Radu Andriciuc 2009-ben a rendőrakadémián megvédett dolgozatából másolta. A botrány miatt Tudose 2016 márciusában kérte doktori címének megvonását, de mivel nincs jogi procedúra az önhatalmú lemondásra doktori címről, Mihai Tudose még mindig doktor.
 

A miniszterelnök-jelöltnek nincs nagy vagyona:

feleségével közösen birtokol egy 97 négyzetméteres lakást Brăilán, amelyet 1996-ban vásároltak. Legfrisebb, vagyis február végi miniszteri kinevezésekor kitöltött vagyonnyilatkozata szerint van két Mercedese, az egyiket Tuodse  2011-ben, a másikat 2015-ben vette. 1980 és 1987 között gyűjtött bélyegeit vagyonbevallásában 30 ezer euróra értékelte.
 
Tavaly szeptemberben 90 ezer lejért adott el egy autót, és 20 ezer lejt fizetett be a PSD kampányába. 2009-ben ötezer eurót kapott kölcsön magánszemélytől, ez 2018-ban jár le. Évi fizetése miniszterként 86 822 lej.

Hirdetés