Mégis lesz melegfelvonulás Kolozsváron

22 kérvény és 15 napos tárgyalás után engedett a városháza.
Hirdetés

A polgármesteri hivatal többszörös tiltása, 15 napnyi tárgyalás és a hivatalhoz benyújtott 22 kérvény után zöld utat kapott Kolozsváron a melegfelvonulás – tudatta egy órája a szervező #spunedrept közösség.

Miután a városháza arra hivatkozva utasította el a kolozsvári meleg közösség tíz beadványát, hogy aznapra már több köztéri rendezvényt is engedélyezett a központban, és mindegyik útvonal érintette volna a Fő teret, a szervezők következő hét útvonaljavaslata között már olyan is szerepelt, amely Patarétet érintette volna szolidaritásképpen az ott marginalizáltan élő csoportokkal.

A városháza ugyanakkor nem utasította el az Új Jobboldal kérését annak ellenére, hogy később nyújtották be, mint a ClujPride fesztivál szervezői. A nouadreaptások ugyanazon a napon, július elsején és ugyanazon a helyszínen, a Bocskai / Avram Iancu téren akarnak „normalitási nagygyűlést” tartani.

A ClujPride szervezői egyelőre azt írták ki, hogy később közlik, végül is hol és mikor lesz a homoszexuálisok számára egyenlő jogokat követelő felvonulás. Az Actual de Cluj a városháza sajtóirodájától megtudta, reggel 10 és 12 között, a központtól aránylag messze, a Garibaldi-hídtól a Napoca-hídig vonulnak majd fel.

A ClujPride szervezői csendes felvonulást terveznek, fehér pólókon és táblákon mindössze a #spunedrept, #monddmegőszintén felirat fog szerepelni, és mindenkit várnak, aki számára fontos a szabadság és az emberi méltóság tisztelete. A felvonulás lesz a fesztivál csúcspontja, de már június 28-ától különböző, meleg témájú programokra várják a kolozsváriakat, filmvetítésekre, piknikre, stb.

Hirdetés

#spunedrept szlogennel indítottak Facebook-kampányt is: az egyre szaporodó videókon az akadémiai és civil szféra prominens tagjai, újságírók, egyetemi tanárok, jogászok, aktivisták mondják el, hogy a melegek számára biztosított jogegyenlőség nem sérti senki más jogát. Egyesek pedig felszólítanak, hogy #monddmegőszintén, mit gondolsz a melegfelvonulásról, esetleg mi a bajod vele, majd nézd meg, tényleg olyan-e, amilyennek gondoltad.

 

 

Hirdetés