Tisztára mosott priusszal még be lehet kerülni a kormányba

Döntötte el az alkotmánybíróság. Elnöke szerint diszkrimináció, hogy Dragnea nem lehet kormányfő.
Hirdetés
Az alkotmánybíróság szerint megszűnik az a tiltás, miszerint elítélt személyek nem vehetnek részt a kormányban, ha az illetőket rehabilitálják, megszűnik a büntethetőségük, vagy közkegyelemben részesülnek. 
 
A taláros testületnél az ombudsman támadta meg azt a törvényt, amely nem teszi lehetővé, hogy jogerősen elítélt személyek a kormány tagjai legyenek. Az alkotmánybíróság szerint az illető törvény nem ellentétes az alkotmánnyal, és úgy értelmezte a törvény szövegét, mint ami nem tiltja ki a kormányból a már rehabilitált vagy kegyelemben részesített személyeket.
 
„Az érvényben lévő törvények értelmében a ‘nem voltak bűnügyi perben elítélve’ megfogalmazás nem jelenthet tiltást arra vonatkozóan, hogy egyes személyek a kormány tagjai lehessenek abban az esetben, hogyha egy törvény megszünteti a büntethetőségüket, vagy közkegyelmet biztosít számukra, vagy jogerős bírói határozattal rehabilitálták őket” – fogalmaz a Nép Ügyvédjének megkeresésére az alkotmánybíróság. 
 
A testület elnöke viszont, a volt szociáldemokrata honatya Valer Dorneanu két kollégájával különvéleményt fogalmazott meg – írja a News.ro hírügynökség. Szerintük a büntetőperben elítélt személy is viselhetne tisztséget a kormányban, különben diszkriminációnak volnának kitéve, mert más magasrangú közméltóság betöltéséhez nem kell feltétlenül tiszta erkölcsi bizonyítvány. Ilyen az államelnöki funkció vagy a honatyák tisztsége – áll a Dorneanu, Marian Enache és Maya Teodoroiu alkotmánybírák különvéleményében.
 
Úgy vélik, a kormány működését szabályozó törvényt pontosítani kellene, hogy ez a tiltás csak arra az időszakra vonatkozzon, amíg az elítélt személy letölti a büntetését, illetve amíg a büntetés részeként érvényben van bizonyos jogainak a megvonása. 
 
A különvéleményt megfogalmazó mindhárom alkotmánybírót a PSD javasolta a taláros testületbe.

Hirdetés